A rovat kizárólagos támogatója

Védetté nyilvánítanák Bús Balázsék a Nánási úti–Királyok útjai platánsort – döntöttek a legutóbbi óbudai testületi ülésen. Így nehéz lenne gátat építeni az útvonalon, holott papíron ez az alternatívája a római-parti ökoszisztéma elpusztításával járó mobilgátnak. A népszavazási egyszeregyben is a mobilgát javára hoztak döntést.

A Fővárosi Önkormányzatnál kezdeményezi a III. kerületi testület a Királyok útja–Nánási úti fasor védetté nyilvánítását – szúrta ki a HVG a kerületi képviselő-testület.szerdai döntését.

"A 2016-ban elkészült kerületi fakataszter adatai alapján egyértelműen látható, hogy a fasor helyi védelemre érdemes természeti értéket képvisel" – indokolták a döntést az Óbuda.hu-n. A 427 fából álló fasorban juharlevelű platánok is állnak. A platánok többsége 50 év feletti, a kerületben található 11 darab 100 éven felüli fa közül 5 ebben a fasorban áll.  Mindez azért jelzésértékű, mert a római-parti projektet ellenző civilek ezen az útvonalon tudnák elképzelni a part letarolásával (1600 fa kivágásával) járó mobilgátépítés alternatíváját.
A közelmúltban a városvezetés is azt állította, hogy a Nánási úti terv valós alternatíva.  Az nem merült fel sem a III. kerületi testületi ülésen, sem máshol, hogy a főváros utolsó természetes Duna-parti szakasza, annak jellegzetes folyóparti élővilága szintén védelmet érdemelne.

Bús Balázs KDNP-s kerületi polgármester vezényletével egy másik, a mobilgátnak kedvező döntést is hozott a testület. A népszavazás kezdeményezéséről szóló törvény szerint helyi népszavazást legalább a választók 10, legfeljebb 25 százaléka kezdeményezhet. Ezt önkormányzati rendeletben határozzák meg.

Ellenzéki előterjesztés javasolta, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatban a választópolgárok 10 százaléka kezdeményezhessen referendumot, de ezt a testület fideszes többsége leszavazta, és 25 százalékban határozta meg az aláírások szükséges mennyiségét.  Óbudán tehát minden negyedik választópolgárnak alá kell írnia, ha azt akarja, hogy népszavazáson nyilváníthasson véleményt az árvízvédelemről-írta a hvg.hu.


Az óbudai önkormányzat fideszes többsége szerdán elfogadta azt az polgármesteri előterjesztést, amely a választópolgárok 25 százalékának kezdeményezéséhez köti a helyi népszavazás elrendelését. Ellenzéki képviselők azt javasolták, hogy a Csillaghegyi-öblözet (a Római-part hivatalnokul) árvízvédelmének módjáról a választópolgárok 10 százaléka kezdeményezhessen referendumot, ezt a testületi többség elutasította – írja az MTI.
Az önkormányzat közleményében felidézte, hogy a népszavazási törvény 10-25 százalék között jelöli ki azt a sávot, amin belül a helyi önkormányzatok joga eldönteni, hogy a helyi lakosok mekkora arányának kezdeményezésére kelljen kiírni helyi népszavazást.

A Párbeszéd az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármesterről kiderült, hogy valójában "egyáltalán nem akarja meghallgatni a helyiek véleményét", és ez előrevetíti, hogy Tarlós István főpolgármesterrel együtt "minden erejükkel megpróbálják majd megakadályozni" hogy a III. kerületiek dönthessenek a Római-parti gát nyomvonaláról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás