A rovat kizárólagos támogatója

A költési időszakkal beköszöntött az ablakokat, autókat „támadó” madarak szezonja is, de a probléma kezelhető. A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az “ellenség” nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni.

Nem csak Magyarországon és Európában, de a költési időszakban más kontinenseken is rendszeresen figyelnek meg autók fényezését, visszapillantó tükrét és szélvédőjét, házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat, melyek akár napokig visszatérve, órák hosszat támadják ezeket. Eközben legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet. Közös érdekünk tehát a helyzet kezelése.

Parkoló autóknál a probléma a külső visszapillantó tükrök egy-két napig tartó behajtásával, szükség esetén az oldalsó és hátsó ajtók üvegének, esetleg az autó tetejének és motorházának takarásával érhető el. Épületablakoknál a tükröződés világos színű függönnyel csökkenthető, külső ragasztócsíkokkal szüntethető meg, de az üveg külső felülete elé kifeszíthető a madarakat riasztó „rémzsinór” is.

Autót "támadó" madarak problémája - "rémszem"Autót "támadó" madarak problémája – "rémszem"

Ablakokra belülre felragasztható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapjáról letölthető és kinyomtatható, a madarakat egy-egy ablaktól jó eséllyel távolt tartó, bámuló ragadozómadár-arc is 

A tükörkép-támadások hátterében (mely nem azonos az egész évben jelentkező, akár madarak tömeges elhullását okozó ablaknak ütközéssel) a költési időszak kezdetével felerősödő területféltő magatartás, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet óhatatlan"tükörkép-szennyező" hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. 

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört, nem kis riadalmat okozva az ott tartózkodó embereknek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás