A rovat kizárólagos támogatója

Német többségi tulajdonosai, az RWE és az EnBW eladja a Mátrai Erőművet – hangzott el az erőmben tartott sajtóbejárás elején. Zárt körben öt pályázóval tárgyaltak és kettővel már az árban is megegyeztek.

A közel ezer megawattos, a helyben bányászott lignitet hasznosító Mátrai Erőmű Magyarország második legtöbb áramot termelő erőműve. Tavaly 95 milliárd forintos árbevételt és 4,2 milliárd forintos nyereséget ért el. Az árbevétel minimális, a nyereség jelentős csökkenés a 2015-ös 11 milliárdhoz képest. A tulajdonosok – a németek mellett negyedrészt az állami MVM – 6,8 milliárd forint osztalékot vontak ki, vagyis a tartalékokat is megcsapolták.

A korábbi évek során számtalan alkalommal szóba került az egység eladása. Vevőként elsősorban az állam – értelemszerűen az MVM – merült fel. Legutóbbi 2014-ben Németh Lászlóné akkori nemzeti fejlesztési tárcavezető tett említést arról, hogy az MVM növelné tulajdonrészét. Ugyanakkor a tárgyalások mind ez idáig zátonyra futottak. Korábbi értékelések szerint a Mátrai Erőmű jelenleg egy "pénzgyár": a berendezések jó része már leamortizálódott, viszont még a következő évtizedig engedéllyel működhet. Így eddig rendre évente tízmilliárd körüli osztalékkal örvendeztette a tulajdonosi pozíciót az 1995-ös privatizáció során megszerző gazdáit.

Az Orbán-kabinet kettős módon viszonyul a széntüzeléshez: az Energiastratégia továbbra is egyik fő irányként tekint a mátrai szénre, ám a Párizsi Klímaegyezmény kapcsán a téma államtitkára többször hitet tett a széntüzelés kivezetése mellett. Ugyanakkor Orbán Viktor támogatja a lengyel széntüzelést és Donald Tump új amierikai elnök is szénreneszánszot hirdetett.

Már az első Fidesz-kabinet ellenérzéseit fejezte ki a német tulajdonosok kapcsán. A Mátrai Erőmű számos egyéb beruházást tervez,  jelenleg napenergia-erőművel igyekszik jövőjét hosszú távon biztosítani-írta a Népszava.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás