Hirdetés

Az erdőtörvény módosításának tervezete a 3 legnagyobb természetvédelmi civil szervezet szerint nem egyetértéssel került a héten a Parlament elé. A szervezetek fenntartják korábbi, és egy hétfői sajtóközleményben is következetesen képviselt álláspontjukat, mely szerint a módosított erdőtörvény tervezetben természetvédelmi és közjóléti szempontból visszalépések történtek. A zöld szervezetek reakció az OEE és MEGOSZ közleményére.

A WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a hét elején kiadott közös sajtóközleményében felhívta a figyelmet az erdőtörvény módosítás tervezetében szereplő azon változtatásokra, amelyek természtvédelmi és közjóléti szempontból hátrányosnak tekinthetők – ezáltal visszalépést jelentenek a hatályos erdőtörvényhez képest. Többek között kiemelték a folyamatos erdőborítás mellett kezelt állami erdők területének tervezett csökkentését, az idegenhonos, inváziós fafajok telepítése során elvárt védősáv megfelezését, a védett ártéri erdőkre is vonatkozó kötelező árvízvédelmi rendeltetést, illetve a kultúrerdők vágáskorának eltörlését.

Két országos erdészeti érdekképviseltet – Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) közös nyilatkozatban „pálfordulásnak” nevezte a közleményt. Állításuk szerint „a több évig tartó folyamatos egyeztetések, viták és tárgyalások során formálódó Erdőtörvény jelenlegi, a Parlament elé kerülő szövegének tartalmáról és időszerűségéről elismeréssel nyilatkozott több ellenzéki párt képviselője és több természetvédelmi civil szervezet is”.

„Az erdőtörvény koncepciójával kapcsolatban először 2016 márciusában fogalmaztuk meg álláspontunkat, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részére küldött nyílt levélben. Az azóta eltelt időben az egyeztetésekben részt vevő zöld civil szervezetekkel együtt aggodalmunkat fejeztük ki a módosítások várható irányával kapcsolatban, és  következetesen képviseltük a legutóbb is közzétett  álláspontunkat” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője. „Bár a minisztériumi konzultációkon – ahol az erdészeti érdekképviseletek is jelen voltak – lehetőség nyílt szakmai párbeszédre, a legfőbb kifogásolható pontokban nem alakult ki egyetértés. Álláspontunk szerint a Parlament elé került tervezet természetvédelmi szempontból visszalépésnek tekinthető, ezért továbbra is javasoljuk a vitás kérdések felülvizsgálatát a végszavazás előtt” – nyomatékosította Gálhidy László. A civil szervezetek részletes javaslata a normaszövegre vonatkozóan elérhető a magyartermeszet.hu weboldalon.  Korábbi közleményünk a témában: Visszalépés a természetvédelemben?

Az OKT aggályai az erdőtörvénnyel kapocsolatban

Az OKT aggályai az erdőtörvénnyel kapocsolatban

Az Országos Környezetvédelmi Tanács állásfoglalásában az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény módosítása céljából az Országgyűlésnek benyújtott előterjesztésről megállapította, hogy az nem törvénymódosítás, sokkal inkább egy új törvény tervezete, ezért az előterjesztést nem támogatja, annak visszavonását kéri.

Bár Lázár János három hete egy kormányinfón arról beszélt, a kormány célja, hogy növelje a hazai erdőterületek nagyságát, az erdőkről szóló törvény módosításai arra utalnak, ezúttal sem a természetvédelmi szempontok vezérlik a döntéshozókat. Sőt a tervezett változtatásokkal a meglévő területeken is komoly minőségromlás következhet be. A jogszabályt a héten kezdte tárgyalni az Országgyűlés, és húsvétra akár el is fogadhatják.

Kapcsolódó anyagok:

Erdőtörvény: ismét visszalépés a természetvédelemben?

Az OKT aggályai az erdőtörvénnyel kapocsolatban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás