Hirdetés
greenfo/MTI

Egy 9 éves kislány perelte be az indiai kormányt a klímaváltozás miatt. Ridhima Pandey 52 oldalas petíciót nyújtott be a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó nemzeti zöld bírósághoz.

A 9 éves kislány egy olyan kaszt tagja, amely tagjait a leginkább érintheti a klímaváltozás hatása, de gyakorlatilag semmilyen döntésben nem vehetnek részt. India az egyik legsúlyosabban szennyezett ország, a 10 legszennyezettebb város közül 4 itt található. Bár az indiai kormány számos törvényt hozott az erdők védelmében, a folyóvizek megtisztítására, a levegő minőségének javítására, bírálói szerint azok megvalósítása rossz, és a környezetvédelmet gyakran feláldozzák a gazdasági fejlődés oltárán.

A Himalájában elterülő államban, ahol a lány él, 2013-ban több száz ember halt meg és több tízezren váltak földönfutóvá a nagy esők okozta áradásokban, földcsuszamlásokban. A pusztítás a lány családját is elérte.

"Fiatal kora ellenére Ridhima nagyon tudatában van a klímaváltozásnak, nagyon aggódik amiatt, hogy az milyen hatással lesz a jövőjére. Tenni akart valamit, aminek értelemmel bíró hatása van, és javasoltuk neki, hogy nyújtson be keresetet a kormány ellen – mondta Rahul Chodhary, a lány ügyvédje a Thompson Reuters Foundationnek.

Már több gyerek beperelte a kormányt

Nem a 9 éves lány az első, aki beperelte kormányát a környezetvédelem, illetve annak elhanyagolása miatt. Tavaly hat tinédzser nyújtott be keresetet az NGT-hez Újdelhi légszennyezettsége miatt. Az indiai fővárosban a legrosszabb a levegő minősége a dél-ázsiai országban. India aláírta a 2015-ben elfogadott párizsi klímavédelmi egyezményt, és elkötelezte magát arra, hogy 2030 az ország áramellátását nem-fosszilis forrásokból fogja biztosítani.

ÚJ Delhi egy gázkamra. India a világ legszennyezettebb országa

ÚJ Delhi egy gázkamra. India a világ legszennyezettebb országa

Az indiai kormány vészhelyzetet hirdetett, miután a légszennyezés ÚJ Delhiben az egészségügyi határértékek tizenhatszorosára emelkedett. Az iskolákat bezárták, a helyiek megpróbálják elhagyni a várost, legalábbis aki megteheti ezt. Az egyik miniszter gázkamrához hasonlította a város levegőjét.

A légszennyezettség számos országban úgy elharapódzott, hogy a kormányzati tisztviselők drasztikus lépések megtételét sürgetik a szemet-szúró szmog megszűntetése érdekében. Mi több a CNN jelentése szerint India fővárosa Új Delhi a világ legszennyezettebb városa. Vasárnap Delhi vezető minisztere Arvind Kejriwal a levegő intenzív szmog tartalma miatt „vészhelyzetet” hirdetett és 3 napra 5000 iskola bezárását rendelte el. Emellett egy széntüzelésű erőmű 10 napos bezárását is tervezik, valamint az utak vizezését, hogy visszatartsák a port. Amennyiben a helyzet nem javul Kejriwal páratlan-páros járműkorlátozást is elrendelhet, ami azt jelentené, hogy csak minden másnap lenne engedélyezett a járművezetés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás