A rovat kizárólagos támogatója

Magyarország is bekapcsolódott abba az európai szintű mozgalomba, amely a Közös Agrárpolitika reformját célozza. Az Európai Unió közös költségvetésének közel 40%-át a mezőgazdaság támogatására fordítja, a jelenlegi agrártámogatási rendszer mégsem tudta elérni kitűzött céljait. Csatlakozz az Élő Vidék kampányhoz!

Számos szervezet mellett itthon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, és WWF Magyarország is reformokat sürget. Az Élő Vidék néven indított kampánynak most bárki részese lehet a www.magyartermeszet.hu/elovidek honlapon.

A mezőgazdasági területek környezeti kihívásai minden eddiginél súlyosabbak: a természeti sokféleség csökken, a termőtalaj pusztul, a felszíni és felszín alatti vizek szennyezése elkerülhetetlennek tűnik, folytatódik az ország kiszáradásához vezető vízelvezető vízgazdálkodás, az éghajlatváltozást előidéző üvegházhatású gázok kibocsátása pedig a mezőgazdaságban nem csökken. Az Európai Unióban a Közös Agrárpolitika (KAP) felelős a mezőgazdasághoz kötődő környezeti közjavak védelméért, mégis a kifizetések nemhogy lassítják a kedvezőtlen irányú folyamatokat, hanem sokszor éppen a támogatások az előidézői pl. az erőltetett művelésben tartásnak, a természetes élőhelyek túlhasználatának, vagy a megnövekedett növényvédőszer- és műtrágyahasználatnak. A KAP kifizetései emellett nem segítették megfelelően a leszakadóban lévő kisméretű gazdaságokat, a mezőgazdasági foglalkoztatottak száma is jelentősen csökkent az évek során, továbbá a birtokkoncentráció okai között is szerepet játszanak az agrártámogatások. Az éves szinten 60 millió eurót kitevő támogatások az iparszerű mezőgazdaság térnyerését eredményezték, melyet világosan láttat a környezetre káros anyagok (mint például a műtrágyák, növényvédő-szerek) felhasználásának drasztikus növekedése. Az így megtermelt és általunk elfogyasztott élelmiszerek egyre kevésbé egészségesek, tápértékük csökkent, és időnként vegyszermaradékok is kimutathatók bennük.

Brüsszelben is felismerték, hogy a mezőgazdasági támogatási rendszer átalakítására van szükség a következő ciklustól, 2021-től kezdve. Annak érdekében, hogy az állampolgárok véleményét is megismerjék, az EU vezetése közzétett egy lakossági kérdőívet, amiben megkérdezi az embereket, mit gondolnak a mezőgazdaságról, az élelmiszerbiztonságról, az egészséges környezetről, a természeti erőforrások megőrzéséről és arról, hogyan állítható meg a vidéki térségek elszegényedése.

A Közös Agrárpolitika alapos átalakításáért, igazságossá és fenntarthatóvá tételéért indult el az Élő Vidék (LivingLand) kampány, Európa szerte több mint 200 szervezet részvételével. A kampány kulcseleme, hogy a www.magyartermeszet.hu/elovidek honlapon keresztül bárki egy-két kattintással részt vehet az Európai Bizottság által indított konzultációban, támogatva a zöld szervezetek üzenetét az élelmiszer-termelés, a mezőgazdaság és a vidék fenntartható, egészséges és igazságos jövőjéért.

A május 2-ig nyitva álló konzultáció az egyetlen lehetőség, hogy az emberek hangja eljusson az európai döntéshozókig, és ellensúlyozza a jelenlegi agrártámogatási rendszer legnagyobb haszonélvezőinek számító agrárcégek jelentős befolyását. A WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége arra kéri mindazokat, akik felelősséget éreznek gyermekeik, unokáik egészségéért, fontosnak tartják a természeti értékek és erőforrások fennmaradását, vagy szeretnék, hogy a vidéki lakosság megfelelő megélhetést találjon, hogy csatlakozzanak az Élő Vidék kampányhoz a www.magyartermeszet.hu/elovidek honlapon, és álljanak ki a jövőért!

A kezdeményező szervezetek hisznek egy méltányos agrártámogatási rendszer kialakításában, amely képes megfékezni a mezőgazdasági területeken a természeti erőforrások túlhasználatát. Csak egy ilyen támogatási rendszer tudja megállítani a természeti sokféleség csökkenését, a talaj végleges leromlását és a vizek elszennyezését. A természeti rendszerek működőképességének megőrzése nélkül a mezőgazdasági termelés képtelen az éghajlatváltozás okozta kihívásoknak megfelelni. Szorgalmazzuk egy méltányos támogatási rendszer kidolgozását, amely az élelmiszer-önrendelkezés megvalósításán túl érdemben járul hozzá a vidéki megélhetés biztosításához és az európai és globális társadalmi aránytalanságok kiegyenlítéséhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás