A rovat kizárólagos támogatója

Az önkormányzat döntése értelmében elkezdődött a nyárfák kiváltásának több éves programja Százhalombattán. A cél az, hogy olyan fajokkal helyettesítsék a nyárfákat, amelyek erősebbek, ellenállóbbak és főként kevésbé zavarják, veszélyeztetik a lakosságot.

Tavaly a SZISZKI, év elején a Kőrösi iskola előtt irtották ki a nyárfasort, mivel a lakosságnak és az intézményeknek régóta gondot okozott az irritáló, szemetelő, gyúlékony szálló pihe. Idén összesen 128 fát vágnak ki tizenöt városi helyszínen. A növényeket az ősz folyamán pótolják. A munkálatokra 15 millió forint áll rendelkezésre, a program jövőre is folytatódik.

A városunk közterületein található nyárfákkal az állandósuló lakossági panaszok miatt 2014. óta foglalkozik a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság, valamint a képviselő-testület. Először a SZISZKI akkori igazgatója, korábban az ELTE, biológia-földrajz szakos tanára kezdeményezte az iskola előtti nyárfák kivágását, mert a fák pihéi feltehetőleg gondatlanság miatt meggyulladtak, és majdnem leégett az iskola.
A Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a nyárfák közvetlen emberi környezetben tartása nem szerencsés. Hosszú virágzásuk alatt ugyanis a pelyhek gyúlékonyak, mivel cellulóztartalmúak. Emellett összegyűjtik és tartósan hullatják környezetükben a polleneket és a közlekedésből származó port, amelyekre egyre többen allergiásak. Eltömítik a gépkocsik hűtőrácsait, az épületeken található légkondicionáló berendezéseket, valamint bejutva az épületekbe a számítógépek ventilátorait is. Életkoruk rövid, 30-40 év alatt elöregednek, erdészeti felhasználásban 18-25 éves korban ajánlott kivágni őket, mivel az után faanyaguk korhad, romlik. Mivel anyagszerkezetük gyenge, ágaik könnyen letörnek, emiatt balesetveszélyt okoznak.

A nyárfát könnyen és eredményesen támadják meg a különböző gombák és egyéb károsítók, amely elgyengíti, belülről üregessé teszi, ezért sokszor látszatra váratlanul kidől, ágai letörnek, amely közterületeken, különösen parkokban, játszótereken balesetveszélyes. A nyárfák úgynevezett repítő szőrei ugyan nem okoznak allergiát, de mechanikailag ingerlik a nyálkahártyát, amely sokak életét megkeseríti. Nem megoldás a lombkoronájuk drasztikus vágása, mert 3-4 éven belül hasonló méretű lombozat alakul ki.

A valódi megoldást csak a fák kivágása és más fákkal való pótlása jelenti. A szakemberek szerint olyan fákat kell helyettük ültetni, amelyek hosszú életkorúak, erősek, rugalmasak, viharállók, így kevésbé balesetveszélyesek, rövid törzzsel, sűrű lombbal rendelkeznek, termésük és virágjuk nem szennyező, és a károsítókkal szemben ellenállók. Ezeknek a tulajdonságoknak egyebek mellett az őshonos kőris-, juhar-, tölgy- és hársfajok, berkenyék, örökzöldek felelnek meg. A hirtukor.hu szerint ezekkel szeretné pótolni a nyárfákat az önkormányzat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás