A rovat kizárólagos támogatója
Földművelésügyi Minisztérium

A Magyar – Szlovák Környezetvédelmi és Természetvédelmi Együttműködési Vegyesbizottság 17. ülésére április 12-én került sor Budapesten, V. Németh Zsolt és Norbert Kurilla, a két ország környezetvédelemért felelős tárcájának államtitkárai társelnöklésével a környezetvédelmi és természetvédelmi kapcsolatok erősítése, az EU-kötelezettségekkel kapcsolatos aktuális feladatok, a határtérségi együttműködés fejlesztése és a környezetbiztonság fokozása jegyében.

Az ülésen a felek áttekintették az 1999-ben aláírt kormányközi egyezmény alapján működő Vegyesbizottság keretében tizennyolc éve folyó együttműködés aktuális helyzetét és megállapodtak a további közös érdekű tevékenységről a környezeti elemek védelme, a természet- és tájvédelem, a hulladékgazdálkodás, a környezeti hatásvizsgálatok, a környezetbiztonság, a kármentesítés, a környezet-egészségügy, a határtérségi területi tervezés, a geológia és geofizika, valamint a meteorológia területén.

Emellett információt cseréltek a határvízi együttműködésről és a környezeti bűnözés elleni küzdelemről is. A szlovák fél az ülésen bejelentette, hogy a Szlovákiában és Magyarországon is széles körű, határozott ellenállást kiváltó tervezett párkányi műanyaghulladék feldolgozó beruházás kezdeményezői a tiltakozások hatására visszavonták a projektet, ily módon a szlovák kormányzat megszakította a vonatkozó nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárást, melybe Magyarország is bejelentkezett.

A szlovák fél célja egy elfogadható kompromisszumos megoldás megtalálása. Hangsúlyt kapott, hogy a két ország számára fontos közös érdekű együttműködési és érdekérvényesítési lehetőséget jelentenek a sokoldalú keretek közt folyó közös munkák, kiemelten a V4, a Duna-térségi együttműködések és a Kárpátok Keretegyezmény, melyekben Magyarország jelenleg és az elkövetkező időszakban elnöki szerepet is betölt. A Vegyesbizottság következő ülésére 2018 elején Szlovákiában kerül sor – áll a Földművelésügyi Minisztérium közleményében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás