Hirdetés
greenfo/MTI

A WWF friss jelentése szerint az orvvadászat, az illegális fakitermelés, a halászat és a ritka fajokkal való tiltott kereskedés a világ legértékesebb természeti területei, az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínek 45 %-kát veszélyeztetik

A tanzániai Szerengetitől az ecuadori Galápagos-szigetekig ritka és veszélyeztetett fajok létét fenyegeti a természet értékek illegális kereskedelme, amely a becslések szerint világszerte mintegy 18,8 milliárd dolláros (5,5 billió forintos) forgalmat bonyolít.

Az elefántok, orrszarvúk és tigrisek orvvadászatát legalább 43 világörökségi helyszínről jelentették, olyan nagy értékű fák illegális kitermelését, mint a rózsafa és az ébenfa, 26 helyszínről. Illegális halászatról szólnak a jelentések a világ 39 tengeri és tengerparti világörökségi régiója közül 18-ban- áll a WWF jelentésében.

Nemzetközi jogi védelem alatt álló fajok, mint a hópárducok vagy a tobzoskák elejtése szintén súlyos probléma és az afrikai, ázsiai és latin-amerikai helyszínek mintegy felén előfordul a jelentés szerint.  Világörökségi helyszínen él a világ megmaradt tigriseinek egyharmada és az afrikai elefántok 40 százaléka, néhány helyszín a legutolsó menedékhely például olyan súlyosan veszélyeztetett fajok számára, mint a jávai orrszarvú, olvasható a The Guardian című lap online kiadásában.

tobzoska tetemektobzoska tetemekA fajoknak és életterüknek az illegális tevékenységek miatti eltűnése a helyszíneken élők lakosság számára elérhető szolgáltatások csökkenésével is járhat, csökken a turizmus, a munkahelyek száma és a tiszta vízhez való hozzáférés lehetősége.

A fakitermelésnek az egész világra hatása van az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése miatt.

Még azokon a helyszíneken is szenved az élővilág a bűnözéstől, amelyekre a legnagyobb védelmi fokozat vonatkozik – mondta Chris Gee, a brit WWF munkatársa.

"Ez nemcsak a fajok túlélését fenyegeti, de az értékes és sérülékeny helyszíneknek és a tőlük függő embereknek a jövőjét is kockára teszi".  

 

A szakértő együttműködésre szólította fel a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) aláíróit és a világörökségről döntő UNESO-bizottságot. Mint mondta, a következő évben Londonban rendezik meg az illegális vadkereskedelemmel foglalkozó negyedik konferenciát.

Inger Andersen, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) igazgatója kiemelte: "az illegális vadkereskedelem megfosztja a világot természeti örökségétől, veszélyezteti a helyi közösségeket és gátolja a szegénység csökkentésére tett globális erőfeszítéseket".

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás