A rovat kizárólagos támogatója

Miután 1 év alatt senki sem tartotta fontosnak összehívni, így március 30-án az alapszabály értelmében megszűnt a Fenntartható Fejlődés Bizottsága által működtetett, 2008-ban létrehozott Kerekasztal.

Az allergiások számára a Kerekasztal egyetlen pozitív hozadéka a 2011-ben az e célból alakult ökológiai és jogi munkacsoportok által megírt javaslatcsomag volt, amelyet a Fazekas Sándor által vezetett minisztérium kommentár nélkül elsüllyesztett, majd egy ezzel szöges ellentétben álló, a magas parlagfűpollen-koncentrációt hosszútávra garantáló "stratégiát“ adott ki.

2015-ben Dankó Béla (FIDESZ) és Heringes Anita (MSZP) személyében új elnökség vette át a kerekasztal irányítását, amely fokozatos hanyatlásba kezdett. Azóta egyetlen érdemi döntés sem született, a résztvevő civilek javaslatait rendre lesöpörték. A kormányzati szervek által uralt testület nem lépett fel a parlagfűmentesítésre felajánlott SZJA 1% minisztérium általi "elbirtoklása" (cipőpucoló-ügy), majd később a horgász, fitnesz, motoros és egyéb egyesületeket megsegítő parlagfüves pénzek miatt sem. Ez utóbbit valamennyi, a kerekasztalon részt vevő civil szervezet kifogásolta, ám süket fülekre találtak.

Nem sikerült elérni változást az évek óta igen aggályos módon módon üzemeltetett és milliókkal támogatott NÉBIH parlagfűbejelentő ügyében sem, bár a közérdekű bejelentések sorozatos elszabotálását az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is bírálta. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a résztvevő kormányzati szervek a Földművelésügyi Minisztérium utasítására nem az allergiások, hanem a gyakran földalapú támogatásokban részesülő, hanyag ingatlantulajdonosok érdekeit védik, és nem támogatják a parlagfüves területek átfogó felderítését.
Akkor bújt ki végleg a szög a zsákból, mikor a kerekasztal társelnökei és kormányzati delegáltjai érdemi indoklás nélkül megtagadták a parlagfű elleni közös uniós fellépést kérő levél aláírását, miután az FM delegáltja sikerként könyvelte el a problémát okozó faj törlését az uniós fellépést igénylő veszélyes inváziós fajok listájáról.

A kritikus civil észrevételek miatt a 2016. márciusi ülés jegyzőkönyve hónapokig meg sem jelenhetett a Fenntartható Fejlődés Bizottságának honlapján. Sem a társelnökök, sem az FFB nem reagáltak az erre vonatkozó kérésekre.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége és a Parlagfű Pollen No Egyesület továbbra is szorgalmazza akár egy megújult kerekasztal, akár egy másik olyan fórum létrehozását, amely nem csak politikailag jól kommunikálható alibi célokat szolgál, hanem valóban a parlagfü pollenkoncentrációjának csökkentésére és az egészségesebb környezet megteremtésére törekszik és ennek érdekében aktív, céltudatos tevékenységet folytat – írta a Parlagfűpollen No Egyesület sajtóközleményében.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás