Hirdetés
greenfo/MTI

Idén márciusban megdőlt egy 140 éves rekord – most először fordult elő, hogy az El Nino hatása nélkül több mint 1 fokkal volt magasabb a havi átlaghőmérséklet a korábbi évek átlagánál – közölte az amerikai nemzeti Óceán-és Légkörkutató Intézet.

Az amerikai nemzeti Óceán-és Légkörkutató Intézet (NOAA) mérései szerint 2017 márciusában a globális átlaghőmérséklet elérte a 13,8 Celsius-fokot. Bár ez csak a második legmagasabb márciusi átlaghőmérséklet az 1880 és 2017 közötti időszakban, a tavalyi rekord a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével járó El Nino időjárási jelenség hatására jött létre. Az El Nino utáni évben általában azt várjuk, hogy valamivel hűvösebb lesz – mondta Ahira Sanchez-Lugo, a NOAA klímakutatója.

Nem így lett.

Franciaországban, Németországban és Európa más részein rekordmeleget jegyeztek márciusban, miközben az Északi-sarkvidéken – Alaszka és Kanada kivételével – is szokatlanul meleg volt – közölte a szakember. Ez a klímaváltozás számlájára írható, nem pedig az El Nino természetes váltakozásának a hatása – hangsúlyozta Ahira Sanchez-Lugo.

1980 óta az El Nino és a La Nina (a Csendes-óceán középső részének felmelegedése, illetve lehűlése) jelenségek idején is egyre magasabbak a hőmérsékletek a Földön. Amikor a mostanihoz hasonló semleges időszakban vagyunk szintén melegebb lesz – mondta Sanchez-Lugo. Az El Nino miatt 2015-ben és 2016-ban sorra dőltek meg a melegrekordok a Földön. Az amerikai klímakutatók előrejelzései szerint valamikor az év második felében újra melegedni fog a Csendes-óceán középső része, ami újabb El Ninót hoz és ez újabb rekordmeleggel párosulhat.

Éghajlatváltozás és a városi hőszigetek

Éghajlatváltozás és a városi hőszigetek

A globális klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váló hőhullámokat jelentős mértékben fokozzák a városok éghajlatra gyakorolt hatásait a nagy nyári hőségben. De a beépítettség a téli időszakban is jelentős hatással van a környezetre, így az ott élők életminőségére is. A Bolyai Ösztöndíjas Dezső Zsuzsanna, az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusa ezeket a területeket kutatja az OTKA támogatásával.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás