Felpörgő felmelegedés

greenfo/MTI

2017. április 21. 19:56

Felpörgő felmelegedés

Idén márciusban megdőlt egy 140 éves rekord - most először fordult elő, hogy az El Nino hatása nélkül több mint 1 fokkal volt magasabb a havi átlaghőmérséklet a korábbi évek átlagánál - közölte az amerikai nemzeti Óceán-és Légkörkutató Intézet.

Az amerikai nemzeti Óceán-és Légkörkutató Intézet (NOAA) mérései szerint 2017 márciusában a globális átlaghőmérséklet elérte a 13,8 Celsius-fokot. Bár ez csak a második legmagasabb márciusi átlaghőmérséklet az 1880 és 2017 közötti időszakban, a tavalyi rekord a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével járó El Nino időjárási jelenség hatására jött létre. Az El Nino utáni évben általában azt várjuk, hogy valamivel hűvösebb lesz - mondta Ahira Sanchez-Lugo, a NOAA klímakutatója.

Nem így lett.

Franciaországban, Németországban és Európa más részein rekordmeleget jegyeztek márciusban, miközben az Északi-sarkvidéken - Alaszka és Kanada kivételével - is szokatlanul meleg volt - közölte a szakember. Ez a klímaváltozás számlájára írható, nem pedig az El Nino természetes váltakozásának a hatása - hangsúlyozta Ahira Sanchez-Lugo.

1980 óta az El Nino és a La Nina (a Csendes-óceán középső részének felmelegedése, illetve lehűlése) jelenségek idején is egyre magasabbak a hőmérsékletek a Földön. Amikor a mostanihoz hasonló semleges időszakban vagyunk szintén melegebb lesz - mondta Sanchez-Lugo. Az El Nino miatt 2015-ben és 2016-ban sorra dőltek meg a melegrekordok a Földön. Az amerikai klímakutatók előrejelzései szerint valamikor az év második felében újra melegedni fog a Csendes-óceán középső része, ami újabb El Ninót hoz és ez újabb rekordmeleggel párosulhat.

Éghajlatváltozás és a városi hőszigetek

Éghajlatváltozás és a városi hőszigetek

A globális klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váló hőhullámokat jelentős mértékben fokozzák a városok éghajlatra gyakorolt hatásait a nagy nyári hőségben. De a beépítettség a téli időszakban is jelentős hatással van a környezetre, így az ott élők életminőségére is. A Bolyai Ösztöndíjas Dezső Zsuzsanna, az ELTE Meteorológiai Tanszékének adjunktusa ezeket a területeket kutatja az OTKA támogatásával.

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés