Hirdetés

Magyarország nem, de több szomszédunk felkerült arra a toplistára, amelyet a CNBC állított össze a legnagyobb megújulóenergia-felhasználást elért európai uniós országokból. A közép-európai országok mellett a balti és skandináv államok dominálják az összeállítást.

Új összeállítás látott napvilágot, amely megmutatja, melyik Európai Uniós tagállamokban van a legnagyobb szerepe a megújuló energiaforrásoknak az energiamixben, vagyis az egyes országok végső energiafogyasztásában. A  portfolio által ismertetett 2015-ös Eurostat adatok alapján létrehozott lista ugyan nem tartalmaz különösebb meglepetést, az azonban feltűnő, hogy jelentős eltéréseket mutat más hasonló, például a klímavédelmi szempontok alapján készített összeállításoktól. Ennek egyik oka, hogy a megújuló energiaforrások nem teljesen egyeznek meg a tiszta energiaforrásokkal, így az összeállítások elkészítése során is eltérő szempontok érvényesülnek. (Míg a biomassza megújuló, de nem kimondottan tiszta energiaforrás, a nukleáris energia tiszta, de nem megújuló energiaforrás.)

Az egyes listák készítői emellett számos, különféle adatforrásból dolgoznak, a megújuló energiaforrások felhasználására vonatkozóan pedig nincs egyetlen, egységesen elfogadott statisztikai módszer, ami ugyancsak nehezíti az összevetést.
 

10. Románia

Keleti szomszédunk végső energiafogyasztásának csaknem negyedét, 24,8 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezte 2015-ban, ezzel elérte a 2020-ra kitűzött 24 százalékos célt, és átlépte a 20 százalékos összeurópai célkitűzést is. A 2017-es húsvét utáni héten sok csapadékkal, lehűléssel és viharos széllel Kelet-Európában beköszöntött időjárás-változás hatására Romániában jelentősen megugrott a szélerőművek teljesítménye. Április 21-én reggel például az ország energiatermelésének már több mint 28 százalékát (2650 megawatt) szélerőművek biztosították.
 

9. Litvánia

A balti államban a megújuló energiaforrások aránya 25,8 százalékra rúgott 2015-ben. A zöld forrásokból származó energia fontos pillére az ország energiapolitikájának, amely önálló energiaügyi minisztériummal is rendelkezik. 2017 januárjában Litvániában több mint 2500, megújuló energiaforrásra – jellemzően szél-, nap- és vízenergiára telepített erőmű rendelkezett működési engedéllyel.
 

8. Portugália

Az ibériai-félszigeti állam 28 százalékra tornázta fel a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2016-os jelentése szerint Portugália olyan nagy előrehaladást ért el egy évtized alatt, hogy az ország Európa egyik vezető megújuló energiaforrás használója lett, elsősorban szél- és napenergiából.
 

7. Észtország

Az ország gazdasági és távközlési minisztériumának közlése szerint a helyi energiaigények kielégítése nagyrészt olajból és megújuló energiaforrásokból történik. Utóbbiak részaránya 28,6 százalékot tett ki az energiamixen belül a legutóbbi elérhető adatok szerint, azonban ez vélhetőleg tovább emelkedik majd. A minisztréium várakozásai szerint ahogyan a megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák fejlődnek és költségeik csökkennek, a "zöld" erőművek széles köre még versenyképesebbé és elérhetőbbé válik majd.
 

6. Horvátország

Déli szomszédunk 29 százalékban megújuló forrásokból állítja elő a felhasznált energiát. Az ország döntően a vízenergiára támaszkodik, amelyből mintegy 2,1 gigawatt beépített kapacitással rendelkezett 2015 végén. Emellett a szél- és napenergia szerepe is jelentős az ellátásban.
 

5. Dánia

Dánia közismerten nagy erőfeszítéseket tesz a szélenergia felhasználás fokozására, ennek köszönhetően a megújulók részaránya 30,8 százalék körül alakult. A dán szélenergia iparági szövetség adatai szerint több mint 31 ezer dán dolgozott az iparágban 2015-ben.

 

4. Ausztria

Az alpesi ország 33 százalékos megújuló részaránya elsősorban a vízenergiának tulajdonítható, a World Energy Council szerint nyugati szomszédunk több mint 13 gigawatt installált vízenergia kapacitással rendelkezik. Mindemellett több mint 2,4 gigawatt telepített szélenergia kapacitás, valamint 900 megawatt napenergia kapacitás is a villamos energia termelés szolgálatában áll.

 

3. Lettország

A dobogó legalsó fokára kapaszkodó balti állam 37,6 százalékban megújuló forrásból biztosítja energiaellátását.

A helyi befektetési és fejlesztési ügynökség szerint 2015-ben a vízenergia és a földgáz biztosította a belföldi áramellátás zömét, amihez a szélenergia és biomassza is mind jelentékenyebb mértékben járul hozzá az utóbbi években.
 

2. Finnország

A finn gazdasági és munkaügyi minisztérium közlése szerint az ország legfontosabb megújuló energiaforrásai a biomassza, a vízenergia, a szélenergia és a geotermikus energia, amelyek összességében az ország energiaszükségleteinek 39,3 százalékát képesek kielégíteni.
 

1. Svédország

Az uniós toplistát vezető skandináv ország már jóval több mint 50 százalékban megújuló energiaforrásokból állítja elő energiaigényét. Míg 1970-ben még az olaj biztosította az energiaellátás több mint 75 százalékát, adding napjainkban már csupán körülbelül 20 százalék a "fekete arany" részesedése a svéd hivatalos adatok szerint, míg a megújulók összességében 53,9 százalékban fedezik a végső energiafogyasztást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás