A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Grönlandtól keletre hullámzó vizekben és a Barents-tengerben talált műanyaghulladékok mennyisége jóval nagyobb annál, mint ami az ilyen gyéren lakott régiók esetén megszokott.

"A jelek szerint az Atlanti-óceán északkeleti szektora a végső nyughelye a vízfelszínen utazó műanyaghulladékoknak" – hangzik a Science Advances című folyóiratban közölt tanulmány végső nagy tanulsága. A szakemberek az Északi-sarkvidék 42 pontján gyűjtöttek be mintákat 2013-ban a Tara kutatóhajóval és eredményeik szerint négyzetkilométerenként több százezer, főleg apró műanyaghulladék található az Atlanti-óceán északkeleti régiójában.

A szemét döntő része láthatólag régen került a vízbe, és Európa, valamint Észak-Amerika felől sodródott fel északra. A globális felmelegedés következményei, így a tengeri jég csökkenése miatt az Északi-sarkvidék még sebezhetőbbé válhat a környezetszennyezéssel szemben.

A tanulmány szerint "külön aggodalomra" ad okot, hogy a műanyaghulladék hatással lehet a törékeny arktiszi vadvilágra, különösen a tengerfenék közelében, ahová a műanyagdarabok végül lesüllyednek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás