A rovat kizárólagos támogatója

A paksi bővítésről tartott vitát Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az Ökopolisz Alapítvány (az LMP pártalapítványa) rendezvényén tegnap, a csernobili katasztrófa 31. évfordulóján.

Csepreghy meg is jegyezte: nem naivként érkezett, nem gondolja, hogy az atomenergiát elvből ellenzőket meg tudja győzni, mindössze azt akarja elérni, hogy ebben a közegben is elhangozzanak a másik oldal érvei.

Szigetelni, szigetelni, szigetelni

A moderátor, Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke azzal kezdte: már beszélgetett az államtitkárral a paksi bővítésről, másnap megszűnt a munkahelye, a Népszabadság. Szél Bernadett ehhez hozzátette: reméli, hogy ezúttal a vita másnapján a kormány fog kilépni a paksi szerződésből. Aztán felhívta a figyelmet arra, hogy épp a csernobili katasztrófa évfordulóján nevezte ki Áder János a paksi bővítésért felelős tárca nélküli minisztert, Süli Jánost.

Arra a kérdésre, hogy tényleg szüksége lenne-e Magyarországnak a 2400 megawattnyi új erőművi kapacitásra, az LMP társelnöke azt mondta: ezt nem tudjuk, mert senki nem vizsgálta meg. Mielőtt a beruházásról döntöttek, le kellett volna zajlania annak a társadalmi, szakmai és politikai vitának, ami választ keres arra, hogyan képzeljük el a következő időszakra az energiaellátást. Előkerült az „atomnagykoalíció” kifejezés is, arra utalva, hogy az elmúlt 27 évben egy kormány se vizsgálta, hogyan tudnának teret nyerni a megújuló energiaforrások.

Még a kormányközeli Századvég egy korábbi kutatása is arra jutott, hogy az energiahatékonyság növelésével, az épületek szigetelésével másfél Paksnyi energiát lehetne megspórolni – mutatott rá Szél, hozzátéve, hogy azt remélte, a Fidesz tartja magát 2010-ben meghirdetett programjához, ami arról szólt volna, hogy évente a lakásállomány tíz százalékát szigetelik, ami nemcsak energiamegtakarításhoz, de munkahelyteremtéshez is vezet.

Nulla károsanyag?

Csepreghy először arra próbált választ adni, milyen felhatalmazás alapján vágott bele a kormány a paksi bővítésbe – a Fidesz 2014-es választási győzelmére hivatkozott, amivel szemben szerinte az LMP 260 ezer szavazata áll. Úgy vélte, a kormánypárt 2,26 millió szavazója a kormány energiapolitikáját is támogatta.
További részletek a 24.hu-n >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás