Hirdetés

Tegnap óta El Salvador a világ első olyan országa, ahol betiltották a fémek bányászatát. Az egy hónapja nagy többséggel, 84 képviselőből 70 támogató szavazatával meghozott törvény megtiltja, hogy bármilyen formában engedélyezzenek az országban bányászati tevékenységet, a feltárástól a feldolgozásig.

A tiltás így értelemszerűen az e tevékenységek során használatos mérgező vegyi anyagokra is vonatkozik. Számos zöld és jogvédő szervezet mellett a katolikus egyház is nyomást gyakorolt a törvény elfogadása érdekében (az egyház 30 000 aláírást is gyűjtött), a környezet és az egészség védelmében.

Tavaly októberben a Világbank döntőbírósága El Salvadornak adott igazat a Pacific Rim Cayman panasza ellenében, a cég – egy kanadai-ausztrál aranybánya tulajdonosa – 250 millió dollárt követelt a kormánytól, mert az megtagadta 2009-ben a kitermelési engedélyt.
A salvadori törvényt úttörő kezdeményezésként üdvözölték szerte a világon a zöld szervezetek-írta a nacion.com-ra hivatkozva a Világtérkép.

Már közel 50 millió hektár földterületet hódítottak vissza

Már közel 50 millió hektár földterületet hódítottak vissza

A leromlott és kopár földterületek újrahasznosítására vonatkozó nemzetközi mozgalom – közismert nevén a Bonni Kezdeményezés -, amelynek az a célja, hogy 2020-ra 150 millió hektár földet állítson helyre, újabb lendületet kapott a Dohában folyó ENSZ Klímatalálkozón azáltal, hogy El Salvador és Costa Rica 1-1 millió hektár helyreállítására vállalt kötelezettséget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás