A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nepszava.hu

Pakson nehéz olyan embert találni, aki ellenezné, hogy bővítsék az atomerőművet. Ám olyan embert végképp nem találunk a 19 ezer lelkes, Tolna megyei városban, aki ne lenne biztos abban, hogy a 4000 milliárd forintos beruházás legnagyobb nyertesei a kormányközeli vállalkozók lesznek.

"Magyarországon vagyunk, nem? Akkor meg mire számít? Pakson mindenki mérget mer venni arra, hogy az erőműépítés óriási lenyúlás lesz." Márk, a 27 esztendős, paksi bolttulajdonos így beszélt, amikor arról kérdeztem, hogy ha megépül Paks II., akkor lesznek-e jogot kijátszó gazdasági összefonódások? A közeli Györkönyben lakó, hegesztőnek tanult, izmos férfi korábban maga is dolgozott az erőműben, jelenleg sok barátja onnan kapja a fizetést, és utóbbiak véleménye is az – állította Márk -, hogy a bővítés a kormányközeli vállalkozókörnek hoz iszonyú bevételt. Őt erősítette az a félszáz paksi és környékbeli, akiket a város utcáin leszólítva a tervezett erőmű beruházásról faggattam.

– "Az apám az erőműtől ment nyugdíjba, egykor én is ott dolgoztam, a fiam meg most is ott van állásban, így van képem arról, hogyan működnek itt a dolgok" – kezdte egy 54 éves férfi, akinek kocsmája van Paks centrumában. "Itt mindig is a baráti cégeknek állt a zászló. Ha volt egy kormányváltás, a régi beszállítókat pár hónapon belül lecserélték. Azt a céget is, aminek én voltam az alkalmazottja. Ettől még az egyszerű melósok nem maradtak munka nélkül, mert az új cég átvette őket. Mindig is ez ment, itt csak a kormányon levőkhöz kötődő vállalkozások juthatnak megrendeléshez."

A 33 esztendős András ma már Ausztriában pincér, pár éve viszont még ő is az erőmű egyik beszállítójánál volt sofőr. Ő azzal egészítette ki az előbbieket: "az erőműben iszonyú sok a pénz, a cég azt is elviseli, hogy a baráti beszállítók levegyék a sápot. Egyébként az erőmű azt is elviseli, hogy sokan többen dolgoznak ott, mint amennyi szükséges. Nézze meg a cég parkolóját hétköznap és vasárnap. Hét végén alig van ott autó, pedig a blokkok akkor is ugyanannyi áramot termelnek. Vagyis jóval kevesebb emberrel is elmenne a verkli. Csak hát sok ember kap állást az összeköttetései miatt."

Hogy előbbiekben mennyi az igazság, nincs esélyünk ellenőrizni, ám ettől még tény, hogy a paksiak gyakran gondolják úgy, hogy annak lényegesen nagyobb sansza van bejutni, aki a "mi kutyánk kölyke", s ebből is arra következtetnek sokan, hogy a bővítésnél újra csak a kapcsolatok révén lehet majd zsíros munkákhoz jutni. "A férjem az erőműben dolgozik, bejárása van a primerkörbe, és biztos abban, hogy százmilliárdokat lopnak majd el az építkezés során" – legyintett egy kismama is, aki épp az egyik kínai áruházban keres nyári nadrágot a kicsinyének. "Az apósom az erőműtől ment nyugdíjba, nagyon örül a bővítésnek, de azért mostanában azt hajtogatja, hogy Pakson két erőmű épül majd: az egyik áramot termel, a másik meg pénzt a politikusoknak."

Egy névnapi bulira készülő, huszonéves lányt az egyik fodrászüzletből kilépve ennyit mondott:
– A páromat kérdezze! Az állandóan arról beszél, hogy mekkora lopások lesznek! Hogy ezért kellett titkosítani … a mit is?
– A beruházás dokumentumait – kérdezek vissza.
– Igen azt, szóval azért titkosították, hogy szabadon lophassanak. Itt mindenki ezt gondolja.
– Maga is?
– Háát…, én nem értek hozzá. De ha nem így van, miért volt szükség a titkosításra?

Fülöp János, a Paks melletti Fadd község polgármestere 2006 óta, a 62 esztendős férfi azonban húsz évig az erőműben dolgozott, sugárvédelmi területen. A posztját mindig fideszes támogatással elnyerő Fülöp sem vitatkozik a paksiak közvélekedésével, sőt:

– "Pakson valóban minden kormányváltás azzal járt, hogy új cégek lettek a beszállítók. Az is előfordult, hogy maradt a régi beszállító, csak épp már új lett a tulajdonosa. Jött egy vevő a beszállító cégre, tett egy ajánlatot, és ezt inkább elfogadta a régi gazda, mert értésére adták, hogy ha nem teszi, a cége belepusztul a minőségi panaszokba és más kellemetlenkedésekbe. Arról álmodozni, hogy a paksi bővítésnél nem kormánypárti cégek jutnak főszerephez, irreális. De azért hadd jegyezzem meg: csak az a cég kap itt munkát, aki kifogástalan, nyugati minőségre képes." Fülöp hozzátette, hogy a magyarok legfeljebb a munkák 40 százalékát szerezhetik meg, a beruházás fővállalkozója az orosz Roszatom lesz, s a cég a primerkör berendezéseihez nem igényli a magyarok részvételét, arra saját technológiáját használja, részben pedig multicégek – például a Siemens és a Skoda – termékeit veszi meg. A magyaroknak – többek között – a földmunkáknál, a kiszolgáló épületek kialakításánál, a vezetékek kiépítésénél juthat komoly szerep. Ezek is nagy munkák, ezermilliárdos bevételt és extraprofitot ígérnek. Ezért nem baráti cég aligha rúg labdába.

Ismert, hogy a paksi bővítés irányítását a kormány tárca nélküli miniszterre bízza, erre a posztra Süli Jánost nevezték ki. A villamosmérnök végzettségű Süli 31 esztendőn át szolgált az erőműnél, másfél évig ő volt a cég első számú vezetője. A 2014-es önkormányzati választáson egy újonnan létrehozott politikai alakulat, a Néppárt színeiben indulva polgármester lett Pakson, és a mérnök csapata többséget szerzett a paksi képviselő-testületben. A Fidesz rosszul viselte a súlyos vereséget, és Paks új irányítóit igyekezett nem egyszer rossz helyzetbe hozni, ám az elmúlt évben egyezség látszik létrejönni Süli és a kormány között. Ennek újabb eleme a miniszteri megbízás. Süli népszerű Pakson, így kinevezésének hírét jól fogadták a városban, ugyanakkor azt senki nem gondolja, hogy a posztjáról kinevezése után távozni kényszerülő polgármester miniszterként meg tudja gátolni a kormányhoz közel álló gazdasági körök pozíció- és zsákmányszerzését az erőműépítés során. Amikor szembesítettem mindezzel, Süli így reagált:

– "A Roszatomnak Paks egy fixáras referenciamunka, ezért nem lépheti át az árat, mert akkor elveszti a lehetséges európai megrendeléseket. Vagyis nem bír el a beruházás igaztalan költségeket."

Sülinek egyébként lesz betekintése az alvállalkozók kiválasztásának közbeszerzési elbírálásába. Ám vétójoga nem lesz, ha azt látja, hogy nem a legjobb pályázó kapja meg a munkát, legfeljebb észrevételt tehet. Az éppen kedden hivatalba lépett miniszter ezzel zárta szavait: "Mindent megteszek a beruházás tisztaságának érdekében. Mindamellett megértem, hogy az emberek úgy gondolják, a paksi beruházásnál is politikailag irányított lenyúlások lesznek. A napi tapasztalatok megalapozzák ezt a meggyőződést. "

Ungár Tamás írása a Népszavának

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás