A rovat kizárólagos támogatója

Egy rég betiltott vegyi anyag “sokkolóan” nagy mennyiségét mutatták ki szakemberek a brit vizek egyik utolsó kardszárnyú delfinjének szervezetében.

Lulu tetemét tavaly találták meg a skóciai Tiree szigetén. Horgászzsinórokba gabalyodva pusztult el – írta a BBC News. Testében a valaha dokumentált, egyik legnagyobb mennyiséget találták poliklórozott bifenilekből (PCB).  “A szervezetében kimutatott PCB-mennyiség hússzorosa volt annak a biztonságos értéknek, amelyet szerintünk el tud viselni egy cetféle szervezete” – mondta Andrew Brownlow, a Scotland’s Rural College (SRUC) munkatársa.

A szakember szerint Lulu bekerült a világ azon állatai közé, amelyek szervezetében eddig a legtöbb PCB-maradványt találták, ami aggodalomra ad okot a brit vizek maroknyi állományának hosszú távú túlélését illetően.

Az egykor elektromos készülékekhez, festékekhez és gyulladásgátlókhoz használt PCB-ket az 1970-es években tiltotta be az Egyesült Államok és az Európai Unió az emberi és állati szervezetre gyakorolt mérgező hatásuk miatt.  A lassan lebomló vegyületek azonban még ma is jelen vannak a tengeri táplálékláncban és súlyosan fenyegetik az olyan csúcsragadozókat, mint a gyilkos bálnák. A kutatók szerint Lulu életkora (legalább 20 esztendős volt) lehetett az egyik oka a magas PCB-szintnek, a vegyi anyag az évek során felhalmozódott szervezetében.

A kemikáliáknak számos hatása lehet az élő szervezetre. Bizonyítékok támasztják alá, hogy gyengíthetik az immunrendszert és befolyásolhatják a szaporodási képességet. Brownlow szerint Lulu esetében is ez lehetett a helyzet: petefészkének vizsgálata feltárta, hogy sosem hozott világra borjat.

A vegyi anyagok az agyat is befolyásolhatják. A kutatók szerint a mérgezés közrejátszhatott Lulu halálában azáltal, hogy legyengítette őt, aminek következtében nem tudott megbirkózni a kötelekkel. Brownlow szerint kardszárnyú delfinek esetében rendkívül ritkán találkozni ilyen esettel. Lulu csontvázát a Skóciai Nemzeti Múzeum őrzi.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás