A rovat kizárólagos támogatója

Baranyi Krisztina megtalálta a Tiszát terhelő óriási mértékű szennyvízterhelés egyik fő forrását, innen jön a szar, a zsír, az állati darálék, a vér a Szőke folyóba.

Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi politikusa az illatos úti vagyianyag havária bomba robbantása után egy éve harba indult a Tiszai szaráradat ellen. Pl. bemérette a vizet. Bár vegyi szennyezés nem volt a vízben, a kommunális szennyezésre utaló KOI 158-szoros határérték túllépést jelent. Ennél is aggasztóbb, hogy míg a BOI határérték 4 mg/liter, a Tiszában mért érték 3003 mg/liter, ami a határérték 751-szeres túllépése. Később eljutott oda, ahol a fél Tiszán habzott a fekália. A horgász, aki segített mintát venni, estére kiütéses lett- az Együtt politikusa korábban mesélt a Tiszán tett tényfeltáró munkájáról. „A Tisza egy halott folyóvá válik” Most kiderült, hogy a tiszai szenny a Szamoson keresztül érkezik.  Egy román állattartó telep/húsüzem szennyvize a bűnös. Hol vannak az uniós szabályok?

A történet folytatását várjuk Baranyi Krisztinától, és a csengeri Orbán Viktoros találkozóról szóló anyagot hamarosan közzétesszük.
 

A Szamos magyarországi szakasza mintegy 52 kilométer hosszúságú. Ezt a nem túl hosszú szakaszt terheli az összes olyan szennyvíz, ami a folyó romániai szakaszán kerül a vízbe. Ez elsősorban Szatmárnémeti kommunális szennyvize, valamint az ottani ipari üzemek által a folyóba engedett szennyezés. Amíg a nagyvárosi szennyvíz többé-kevésbé megtisztulva kerül a folyóba, ez nem mondható el az elsősorban hústermékeiről ismert Unicarm élelmiszeripari cég által „termelt” szennyvíről. A videóból kiderül, hogy a cég vetési telephelyén a helyi üzemből a szennyvizet egyenesen a Szamosba vezetik, valószínűleg mindenféle tisztítás nélkül. A szennyvíz vegyszereket, állati eredetű maradványokat, mindenféle szerves anyagokat tartalmaz. 

 

Az Unicarm tulajdonosa az a Vasile Lucuț, aki Szatmárnémeti első milliomosa volt az 1989-es fordulat után. A cég 2006-ban 6,6 millió, 2007-ben pedig 2,6 millió euró tiszta hasznot termelt tulajdonosának. A filmben szereplő Vetés község polgármestere Ilyés Gyula, aki az RMDSZ színeiben kétszer is volt Szatmárnémeti polgármestere. Kérdés, hogy a település vezetője tud-e a szennyezésről, és ha igen miért nem lép semmit a szennyezés megszüntetése érdekében?

Facebook oldalunkon  Kókai János ajánlotta az alábbi videót a hírhez:
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás