A rovat kizárólagos támogatója

Egy éven belül megkezdődik a Hawaii és Kalifornia között elterülő nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása – jelentette be egy holland alapítvány.

Egy Görögországban búvárkodó fiatalembert nagyon zavart, hogy a víz tele volt szeméttel. Így született meg az Ocean Cleanup projekt, amelyben a Csendes-óceánt szabadítanák meg egy nagy szemétszigettől. Az Ocean Cleanup alapítvány szerint a rendszer tesztelése még év végén megkezdődik az Egyesült Államok nyugati partjainál, majd az eredetileg tervezettnél két évvel korábban, már 2018 első felében átszállítják a szemétgyűjtőt a nagy csendes-óceáni szemétszigethez.

A tisztítórendszer vízfelszínen lebegő része olyan, mint egy sorompó, míg a víz alá nyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az áramlatok lassan az U alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítani. A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, de rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre. Ezzel a módszerrel öt év alatt a szemétsziget 50 százalékát lehet felszámolni.

Amint azt a HVG megírta, a rendszer ötletgazdája a mindössze 22 éves Boyan Slat, aki azután szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy egyszer Görögországban búvárkodva több műanyagzacskóval találkozott, mint hallal. A fiatalember ötlete óriási sikert aratott a filantróp amerikai szupergazdagok körében, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az alapítványa áprilisban bejelentette: 21,7 millió dollár adományt gyűjtött össze november óta, megteremtve a szükséges anyagi forrást az éles tesztek megkezdéséhez. A Ocean Cleanup tisztítórendszere nem képes ugyan begyűjteni az óceánban lebegő apró műanyagrészecskéket, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halászhálók és csomagolórekeszek begyűjtésével megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését.

Elodázhatatlan az óceánok műanyagtalanítása

Elodázhatatlan az óceánok műanyagtalanítása

Évente 8-10 millió tonna műanyag kerül az óceánba, mely elsősorban 5 fő tengeráramlat mentén, ezen belül is elsősorban a nagy csendes-óceáni szemétszigetben csoportosul. Boyan Slat, az Ocean Cleanup szervezet fiatal alapítója erre a problémára talált megoldást. A világ első óceántisztító rendszerével elméletileg tíz év alatt fel lehetne számolni a nagy csendes-óceáni szemétsziget csaknem felét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás