A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Az egyre több “Földkémlelő” műhold ellenére nehéz pontosan megállapítani, hogy mennyi erdőség is található bolygónkon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a szakértők a közelmúltban felfedezték: 9 %-kal több területet borítanak fák, mint amire korábban számítottak.

A trópusi régiók növényzetét igen sokat tanulmányozzák, éppen ezért a szakértők úgy döntöttek, most érdemes a szárazabb területekkel is foglalkozni. Ezekben a régiókban a fák sokkal több vizet vesztenek a párolgás és az átszivárgás miatt, így a helyi erdők kevésbé sűrűek. Alapvetően elég nehéz megállapítani, hogy mennyi fa is van a száraz területeken. Ennek elsődleges oka az, hogy a korábbi műholdfelvételek felbontása nem volt elég nagy ahhoz, hogy segítségükkel pontos becsléseket adjanak. Mivel a helyi erdők igen ritkásak, néha az is nehéz, hogy különbséget tegyenek a fotókon a fák és az árnyékok közt.

Az új erdős területek, melyek elég nagyok ahhoz, hogy Ausztrália kétharmadát lefedjék, jól elbújtak a kutatók elől.

Most a Google Earth új, ultranagy felbontású felvételeit felhasználva egy 15 intézet szakértőiből álló csapat képes volt nagyjából 200 000 száraz területi földdarabot elemezni. A képek igen jó minőségűek voltak, egy pixel nagyjából egy métert jelölt. A kutatók így jóval pontosabb becslést tudtak arra adni, hogy mennyi fa is található ezekben a régiókban. A 24.hu szerint a vizsgálat kimutatta, hogy a helyi erdők 40 százalékkal több földet fednek be, mint ahogy korábban gondolták. Ez globálisan 9 százalékkal növeli az erdők területét.

A műholdképek elemzése után a csapat helyszíni információkat is gyűjtött, hogy ellenőrizzék eredményeiket. A Science-ben megjelent tanulmány szerint nem tévedtek, valóban jelentősen növekedett az ismert erdőségek száma. A leglátványosabb emelkedés Afrikában volt megfigyelhető, itt kétszer annyi száraz régiót fedő fa van, mint ahogy korábban gondolták.

A 467 millió hektárnyi új fa miatt a karbonkörforgásról alkotott képet is érdemes lesz átgondolni. A szakértők úgy becsülik, hogy az újonnan felfedezett erdőségekkel 2-20 százalékkal gyarapodik az erdőkben raktározódott szén mennyisége. Ez igen jelentős növekedést jelent.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás