A rovat kizárólagos támogatója

Tisztázzunk valamit: addig nem lenne szabad atomerőművel energiát termelni, amíg minden kockázatot, ami ezzel jár, nem tudunk teljes biztonsággal kezelni és megoldani.

Az atomenergia-ipar jelenlegi tudása alapján új atomerőművek építése vagy meglévők további bővítése mindaddig felelőtlenség, ameddig a radioaktív hulladékok végleges elhelyezése nem megoldott. Jelenlegi tudásunk szerint a sugárzó szennyezőanyagokat, leginkább persze a kiégett fűtőelemeket és más nagy aktivitású hulladékokat sehol nem lehet véglegesen, biztonságosan elhelyezni. Nem lehet kilőni az űrbe, nem lehet elsüllyeszteni a tengerfenékre, nem lehet elásni, és nem lehet megsemmisíteni sem.

Mélygeológiai tárolók egyelőre nem léteznek. Vannak országok, ahol elhagyott bányákban helyezik el a kis és közepes aktivitású hulladékot, de ezekkel is rengeteg a baj: beáznak, beomlanak, és néha észre sem veszik, mi történik. Mindaddig, amíg nincs az idő próbáját kiálló megoldás, az atomipar egy olyan veszélyes üzemet működtet, amelynek hulladékát sem hasznosítani, sem kidobni, sem megsemmisíteni nem tudjuk. Nem megoldás a sokszor tévesen újrahasznosításnak beállított, még több sugárzó hulladékkal járó reprocesszálás sem.

Ezért is fordul most bírósághoz az Energiaklub Paks II. környezetvédelmi engedélyének megsemmisítése érdekében: véleményünk szerint ugyanis a hatóság olyan súlyos problémákat hagyott figyelmen kívül, amelyek a környezet és a magyar lakosság biztonságát is veszélyeztetik.

Ha támogatod ezt a célt, segíts nekünk kifizetni a per költségeit! Köszönjük!

Az új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016 szeptemberében adta ki az engedélyt. Mivel ez a környezeti hatástanulmány tisztázatlan, megalapozatlan és hiányos állításait tényként fogadja el, az Energiaklub fellebbezett a környezetvédelmi engedély ellen. A másodfokú hatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal idei áprilisi döntésével az engedély jogerőre emelkedett.

Az Energiaklub bíróságon támadja meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét, mert a beruházás a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Ha Neked is fontos a biztonság, segítsd támogatásoddal a perrel kapcsolatos munkánkat: http://www.energiaklub.hu/tamogass. Köszönjük!

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás