A rovat kizárólagos támogatója

Az európai természetes fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiváló vízminőségű, a tavaly megvizsgált fürdőhelyek több mint 96 százaléka megfelelt az európai uniós szabályokban meghatározott minimumkövetelményeknek. Magyarország természetes vizű fürdőhelyeinek 71 százaléka kiváló minőségű – közölte az Európai Bizottság.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Európai Bizottság az unió országaira, valamint Svájcra és Albániára kiterjedő éves jelentésében kiemelte, hogy 2016-ban a megvizsgált európai fürdőhelyek vizének minősége javarészt mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas – háztartási szennyvízből vagy állattartásból származó fekáliás – szennyezőanyagoktól, az európai tengerpartok és fürdőhelyek vizeinek minősége javuló tendenciát mutat.

A jelentés kiemelte, hogy Luxemburg mind a 11 fürdőhelye, Ciprus és Málta fürdőhelyeinek 99 százaléka, Görögország fürdőhelyeinek 97 százaléka és Ausztria fürdőhelyeinek 95 százaléka kiváló minősítést érdemelt tavaly.

2016-ban kifogásolt osztályba a vizsgált fürdőhelyek 1,5 százalékát sorolták, ugyanakkor a kifogásolt vízminőségű fürdőhelyek száma egy év alatt 383-ról 318-ra csökkent. Csak az uniós tagállamokat tekintve a kifogásolt helyek száma tavaly 302 volt az egy évvel korábbi 349 után – tették hozzá. A kifogásolt fürdőhelyek száma Olaszországban volt a legmagasabb, ahol 100 ilyen osztályzatú fürdőhely található. Franciaországban 82, Spanyolországban 39 fürdőhely kapott kifogásolt besorolást.

A jelentés szerint a magyarországi fürdőhelyek legtöbbjének – 71 százalékának – kiváló a vízminősége. Ezek főként a Balaton partján találhatók. Kifogásolt vízminőséget mindössze négy strand és fürdőhely – a tiszakécskei, a gergelyugornyai és a jándi szabad strand, valamint a makói Maros Kalandpart – esetében állapítottak meg a vizsgálatok.(MTI)

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Meg sem merem enni a tiszai halat

Szennyvíz szaglászat a Tiszán

Semmi gond! A tiszai trutymó nem is szennyeződés

Mitől halott a Szamos?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás