Hirdetés

Van ez a kiégett fűtőelem-probléma, ami tulajdonképpen az atomenergiát megkérdőjelező legfontosabb szempont. Sehol a világon nincs rá megoldás, de most az illetékes kormányhivatal a teljes problémát, elegánsan „megoldotta” a környezetvédelmi engedélyben:

„Gondoskodni kell a keletkező kiégett fűtőelemek kezeléséről, környezetszennyezést kizáró módon történő biztonságos gyűjtéséről, tárolásáról és végleges elhelyezéséről”.

Hol? Hogyan? Mikor? Mi a garancia, hogy valaki majd gondoskodni fog erről?

Nem tudjuk.

Az engedély alapjául szolgáló hatástanulmányban van egy teljes fejezet, ami ismerteti a hosszú távú tárolás elméleti lehetőségeit, de semmilyen valós elvárást, feltételt, iránymutatást nem ad. Sehol egy konkrétum, sehol egy valódi megoldás. A környezetvédelmi engedélyt tehát a hivatal úgy adta ki, hogy a legnagyobb, környezetre és emberi életre veszélyt jelentő problémának a kezelése semmilyen módon nem garantált.

A Baranya Megyei Kormányhivatal engedélyét később másodfokon a Pest Megyei Kormányhivatal is jóváhagyta annak ellenére, hogy a fellebbező szervezetek erre a problémára világosan rámutattak. Az ok egyszerű: a környezeti hatástanulmány erre vonatkozó része formailag megfelel a hivatal elvárásainak. Éppen csak a környezet és az életünk biztonságához van kevés köze.

Sokan gondolják úgy, hogy ezekkel a fűtőelemekkel azért nincs probléma, mert úgyis elviszik Oroszországba.

Az, hogy elviszik reprocesszálásra, elvileg még elképzelhető. De a helyzet az, hogy a reprocesszálás után ezek visszakerülnek hozzánk, az eljárás során keletkezett további sugárzó hulladékokkal együtt. Oroszország nem tárolja hosszú távon más országok kiégett fűtőelemeit, hiszen az orosz törvények egyértelműen tiltják a radioaktív hulladékok importját más országokból.

Jó lenne kimerítő választ kapni erre a rendkívül kellemetlen kérdésre, de mi még nem találkoztunk szakemberrel, akinek erre valós válaszai lettek volna. Rengeteg időnk van még a következő atomerőmű építéséig és beindításáig, és engedjük meg, hogy addigra lesz megoldás erre a problémára, ha szerencsénk van, de garanciánk semmire sincs. Pedig a mi bőrünkre megy az egész.

 

Bíróságon támadták meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét

Bíróságon támadták meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét

A Greenpeace Magyarország és az Energiaklub bíróságon támadták meg Paks 2 – 2017 márciusában jogerőre emelkedett – környezetvédelmi engedélyét, mert úgy vélik, hogy az atomerőmű a lakosságot és a környezetet is veszélyeztetheti. Ráadásul az engedély számos kérdést nem tisztáz megfelelően, így a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsát sem.

Kapcsolódó anyagok:

Bíróságon támadták meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét

Egy elvesz(teget)ett energiapolitika nyomában

Hungarikum a radioaktív magyar közigazgatás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás