A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Megtagadta a Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő által benyújtott, a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos iratok és költségvetési számítások titkosításának feloldásáról szóló népszavazási kérdések hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tegnapi ülésén.

Hadházy Ákos a kérdéseiben a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó teljes iratanyag, valamint a bővítés árát megalapozó összes tételes beárazott költségvetés minősítésének a feloldását kezdeményezte. Az NVB tagjainak többsége úgy ítélte meg, a kérdések nem hitelesíthetők, mert tiltott tárgykörbe ütköznek, ugyanis közvetlen összefüggésben vannak a paksi erőmű bővítéséről szóló egyezménnyel.

Ebben ugyanis a felek vállalták, hogy az egymásnak átadott adatok tekintetében titoktartásra kötelezettek. Emellett a kérdések a bizottsági tagok többsége szerint nem egyértelműek, mivel azt a látszatot keltik, hogy az iratokat a minősített adatok védelméről szóló törvény alapján minősítették titkosnak, pedig a kérdéssel elérni kívánt cél egy másik, a paksi beruházásról szóló törvény hatályon kívül helyezésével lenne elérhető. 

Ismét elkaszálták a paksi népszavazási kérdéseket

Ismét elkaszálták a paksi népszavazási kérdéseket

Nem lehet népszavazás Paks 2-ről, a Nemzeti Választási Bizottság tegnap elutasította az LMP és a Párbeszéd összes erről szóló kérdését. A választási bizottság szerint a kérdések nem egyértelműek és/vagy túlmutatnak a népszavazás 3 éves kötőerején – írtuk másfél hónapja.

Öt, Paks 2-ről szóló népszavazási kérdést tárgyalt tegnapi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság, és mind az ötöt elutasította. Vagyis az NVB első körben megakadályozta, hogy Paks 2-ről országos népszavazás legyen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás