Hirdetés

Oroszország a közelmúltban fogadta el friss, 2030-ig tartó gazdasági stratégiáját. Eszerint az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások térnyerése az orosz gazdaságra leselkedő legnagyobb veszélyek közé tartozik. Az immár leplezetlenül az orosz érdekek szimpla tolmácsolójaként működő magyar kormány eminens tanulóként azonnal reagált is.

Az NFM a stratégia elfogadását követő pár napon belül bejelentette, hogy Magyarország ellenzi az EU energiahatékonysági célkitűzéseinek napirenden lévő emelését. A Párbeszéd szerint pedig ez lenne Magyarország érdeke, és a kormánynak ideje lenne eldöntenie, hogy végül is melyik országot képviseli.

Vlagyimir Putyin május 13-án rendeletben hirdette ki Oroszország 2030-ig tartó gazdasági stratégiáját. A dokumentum – egyebek mellett – azt fogalmazza meg, hogy az orosz gazdaságot veszélyeztető egyik legfontosabb fenyegetés az energiahatékonysági technológiák fejlődése és az energiafogyasztási struktúrák átalakulása világszerte. ( Az orosz gazdaságstratégia 12. pont 6) bekezdése tartalmazza a fentieket.)

Világos, hogy immár Oroszország is tényként kezeli azokat az energiapiaci átalakulásokat, amelyeket a magyar kormányzati energiapolitika még mindig nem hajlandó tudomásul venni.  Pedig az energiarendszerek átalakulása, köztük az energiahatékonysági intézkedések erősítése Magyarország elemi érdeke volna: csökkenti az ország energiaimport-számláját, gyengíti külső energiafüggőségét, a rezsicsökkentéssel szemben jelentős és tartós megtakarítást hoz az egyes háztartásoknak, a beruházások révén munkahelyeket teremt Magyarországon és pörgeti a hazai gazdaságot.

A magyar kormányt mindez nem hatja meg. Alig egy héttel az orosz gazdaságstratégia kihirdetését követően az NFM közleményben tudatja, hogy hazánk érdekeivel éles ellentétben Magyarország Oroszország segítségére siet a „fenyegetés” elhárításában. A kormány a május közepi valettai energia tanácsülésen bejelentette, hogy ellenzi az európai energiahatékonysági célkitűzések emelését. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője és energiapolitikusa szerint a kormány eddig is gyalázatos teljesítményt mutatott az energiahatékonyság területén, még az EU által a magyar lakosságnak erre a célra szánt összegeket is megpróbálják eltéríteni. Az európai energiahatékonysági célok aláásása azonban már nyíltan a magyarral szemben az orosz érdekek szolgálata, és a kormánynak ideje lenne eldöntenie, hogy végül is melyik országot képviseli.

Kapcsolódó anyagok:

Az Orbán-kormány nemet mond a energiahatékonyság növelésére

A rezsicsökkentés önmagában rossz üzenetet küld a fogyasztónak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás