A rovat kizárólagos támogatója

A Pilisi Parkerdő Zrt. az ELTE Füvészkerttel ismételten megkötött szakmai megállapodásával folytatja a Magyarországon őshonos növények megőrzéséért végzett tevékenységét. Budapest belvárosából 42 védett növényfajt telepítenek a Pilisi Parkerdő Bertényi Miklós Füvészkertjébe.

A Bertényi Miklós füvészkertben tartott Arborétumok Napja eseményen írta alá a Pilisi Parkerdő Zrt. és az ELTE Füvészkert azt a megállapodást, mely a két fél jövőbeni szakmai együttműködését biztosítja. A biológiai sokféleség, azaz a biodiverzitás megőrzése a természeti értékek fenntartásával és védelmével foglakozó szakmai munka egyik legfontosabb feladata, amely hosszú távon határozza meg a klímaváltozás hatásaival szembeni küzdelem eredményességét, így pedig bolygónk jövőjét. A Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási munkájában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azok a szakmai módszerek, amelyek támogatják e célkitűzéseket, az örökerdő gazdálkodás mellett a Parkerdő mind többet áldoz fajmegőrzési programokra is, amelyek egyik szakmai együttműködő partnere az ELTE Füvészkert.

Magyarország aláírta a biológiai sokféleségért megkötött nemzetközi egyezményt, amelynek 2020-ig vállalt célkitűzése, hogy a Föld veszélyeztetett növényfajainak 75 százalékát gyűjteményes kertekben is gondozzák. A most kötött megállapodás keretében az ELTE Füvészkertből, azaz Budapest belvárosából 42 védett növényfajt telepítenek a Pilisi Parkerdő Zrt. Bertényi Miklós Füvészkertjébe, amely Visegrádon található és a védett növények számára a természetes élőhelyükhöz közeli körülményeket biztosít. A füvészkertek növényállományával kapcsolatban az idegenhonos és inváziós fajok folyamatos monitorozása, illetve egyes regionálisan őshonos fajok szaporítása is a kitűzött célok közé tartozik. Az ELTE és a Pilisi Parkerdő közös munkája a jövőben kiterjedhet a Gödöllői Erdészeti Arborétumra és a Budakeszi Erdészeti Arborétumra is.

Növénymentés a Bertényi Miklós füvészkertben Növénymentés a Bertényi Miklós füvészkertben
A képre kattintva galéria nyílik.

A szakmai együttműködési megállapodást Dr. Szalay Péter, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem rektor-helyettese, Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója és Gősi István, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese írták alá. (képünkön balról jobbra)

Gősi István elmondta: „Az együttműködés egyik célja, hogy a természetes ökoszisztémával kapcsolatban nem álló gyűjteményes kertekben szaporított növényeket, a gyűjteményes kertekből közvetlenül a természetbe történő kitelepítés helyett a több lépcsős, a természetközeli féltermészetes élőhelyekre telepítsük, jelen esetben a Bertényi Miklós Füvészkertbe, amely e növények akklimatizációját biztosítja. Kezdetben csak a Visegrádi-hegység növényeiből történne ilyen irányú betelepítés, később esetleg a Pilisből és más, távolabbi helyszínekről származó védett növények, mint a farkasboroszlán, tavaszi tőzike és egyéb faszárúak kihelyezése is megtörténhet.”

Az ELTE Füvészkert és a Pilisi Parkerdő Zrt. megállapodtak abban is, hogy a későbbiekben kulturális és ismeretterjesztő programok szervezésében, szakmai programok megvalósításában és a tudományos munka területén is együttműködnek. Tudományos célkitűzések közé tartozik többek között egyes klímakísérletek megvalósítása, az Urban Forestry városfásítási programban való részvétel, továbbá az ELTE hallgatói számára támogatás és szakmai gyakorlati hely biztosítása. „A biológiai sokféleség megőrzése, a fajmegőrző munka a fenntartható erdőgazdálkodási tevékenység szerves része. Azonban ehhez a munkához nem elég önmagában az erdőgazdálkodó, sokféle tudás és tapasztalat együttműködése vezethet eredményre, ezért nagy öröm számunkra az ELTE Füvészkerttel folytatott együttműködési megállapodás.” – emelte ki Gősi István.

Növénymentés a Bertényi Miklós füvészkertben Növénymentés a Bertényi Miklós füvészkertben
A képre kattintva galéria nyílik.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Bertényi Miklós Füvészkertje több mint 17 hektáron, Visegrád mellett terül el. A Parkerdő elsődleges célja a helyszín tájképi jellegének megőrzése, a helyi biológiai sokféleség és az őshonos fajok számára nyújtott élőhely biztosítása mellett más kontinensek jellemző növényfajainak bemutatása. A május 29-i Arborétumok Napjának résztvevői szakmai előadásokat hallhattak a füvészkertekben végzett szakmai tevékenységről, a biodiverzitásról és a védett növényekről, ezt követően pedig szakvezetés során járhatták be a Bertényi Miklós Füvészkertet. Papp László az ELTE botanikusa a füvészkert és védett növények kapcsolatáról mesét, Koncz Antal nyugalmazott erdész a Bertényi Miklós Füvészkert történetétnek kulisszatitkairól árult el sok érdekességet, míg Sunyálné Csizmadia Andrea és Némedy Zoltán a Füvészkert jelenét és jövőét mutatta be előadásában, és a terepen.

A Jazzy 90.9 rádióban május 31-én 9.40.-10-00 között hallhatnak beszélgetéseket a témában.
A műsor az adás után visszalhallgatható itt >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás