Hirdetés

Beton habarccsal tömik be azt az alagutat, aminek május elején leomlott a teteje a hanfordi atomtemetőben – döntött az amerikai energetikai minisztérium. Ez az USA legszennyezettebb területe: 200 millió liter folyékony és 700 ezer köbméter szilárd atomhulladék, továbbá 500 négyzetkilométernyi szennyezett felszín és talajvíz.

A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy ha tovább omlik az ötvenes években épült alagút, amiben atomfegyverekhez használt plutóniummal megrakott vasúti kocsik vannak, akkor radioaktív felhő törhet elő onnan.

Hanford 275 kilométerre délkeletre van Seattletől, és az itteni leállított atomerőmű helyén létesített atomtemető már azelőtt is a legszennyezetteb nukleáris létesítmény volt az amerikai kontinensen, hogy a mostani probléma beütött volna. Egy hatósági szakértő szerint ez nem jelenti azt, hogy a szemetet az összehabarcsozás után otthagynák, sőt: még is meg is könnyíti a későbbi elszállítást. (444.hu)

A sugárzó atomhulladékok problémája sokkal égetőbb, mint amilyennek általában beállítják. Az atomipar érdeke, hogy a sötét oldal sötétben is maradjon. Nekünk pedig az, hogy jól megvilágítsuk. Tíz brutálisan radioaktív hely. Tíz földi pokol. Talán te sem tudtál róluk. Mostanáig.  10. Hanford, USA

A washingtoni Hanford Site fontos részét képezte az amerikai atombomba-projektnek. Itt gyártották az 1945-ben Nagaszakira ledobott atombombához szükséges plutóniumot, és a hidegháború során további 60000 amerikai atomfegyver előállításához szükséges hasadóanyagot szállított. Bár a létesítményt már elbontották, az Egyesült Államok legsugárzóbb radioaktív hulladékainak kétharmada a mai napig itt van. Ez nem kevés: 200 millió liter folyékony és 700 ezer köbméter szilárd atomhulladék, továbbá 500 négyzetkilométernyi szennyezett felszín és talajvíz. Ez az USA legszennyezettebb területe.
 

Hanfordi halálfolyam

Hanfordi halálfolyam

Száz évvel a nagaszaki atomtámadás után sem lehet majd lakóparkot építeni ott, ahol az Egyesült Államok hadserege előállította az első plutóniumbomba alapanyagát. A világ- és a hidegháború tízezer évre ihatatlanná tette a vizet a hanfordi bázis környékén, ahol most is szivárog a radioaktív iszap a sebtében épült, elavult tartályokból. Azt senki sem tudja, hogy mikor éri el a Columbia folyót.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás