Hirdetés

4 gyártótól összesen 58 terméket tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták a kép- és hangminőséget, sokoldalúságot (csatlakozó, tuner), multimedia player és Smart TV funkciót, valamint azt, hogy a készülékek mennyire könnyen kezelhetőek, és milyen az energiahatékonyságuk.

A tesztelt tévék ára 60 ezer és 1 millió forint között mozog. Az összesített szempontok alapján készített listán egyik készülék sem ért el 80%-nál többet, viszont 21 termék 70 és 79% között teljesített. A listát egy 1 millió forint értékű készülék vezeti, de ugyanezt a szintet hozza több 140.000 – 200.000 forintos TV is. Jó hír, hogy a készülékek nagy része energiahatékony, és kimagasló eredményt értek el a multimédia player funkció alapján. Ezzel szemben sajnos a kép- és hangminőség szempontjából már sokkal jobban megoszlik a mezőny, ami igencsak megnehezíti a fogyasztók helyzetét, mivel sem az ár, sem a márka nem irányadó.

Az energiahatékonyságnál mérték a készülék energiafogyasztását normál és stand by üzemmódban, valamint értékelték a készülék éves energiafogyasztását is, napi 20 óra stand-by és 4 óra normál üzemmódot alapul véve. 11 termék legalább 4 pontot, további 42 termék pedig 3-as és 4-es közötti értéket ért el a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Mindössze 5 termék kapott 3-nál kevesebb pontot energiahatékonyságra. Ez utóbbiak között volt 600.000 forint értékű és 130.000 forintos készülék is. Míg a kisebb képátmérőjű készülékek inkább teljesítettek jól az energiahatékonyság szempontjából, számos nagy méretű készülék is 4-nél több pontot kapott a teszten. Nincs könnyű helyzetben a fogyasztó, mert sem a képernyő mérete, sem az ár nem egyértelmű irányadó energiahatékonyság szempontjából.  Még márkán belül is jelentős eltérést tapasztalt a TVE. Például az LG 140 cm képátmérőjű készülékei között volt olyan, amelyik mindössze 2,8 pontot, míg egy másik 4,1 pontot kapott, de árban háromszoros különbség volt a két termék között, nem az energiahatékonyabb javára.

Leginkább a gyengébb kép- és hangminőség miatt veszítettek sok pontot a készülékek.

A képminőségnél laboratóriumban vizsgálták a képernyők kontrasztszintjét optimális beállítások mellett, kontraszt- és a színárnyalat változást különböző látószögnél, külső fény tükröződését a képernyőn, a mozgókép folytonosságát (gyors filmjelenetnél, kameramozgásnál) és a képernyő felhősödését. Pontvesztés elsősorban a képernyő felhősödése, az elmosódó gyors mozgókép és színkontraszt csökkenés miatt (ha nem szemből nézzük) történt. Itt a legjobb termék is csak 3,5 pontot kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán, 37 termék 3 pontot sem ért el.

Hangminőségnél
vizsgálták a készülékeknek azt a maximális hangerejét, amelynél még nem lép fel zavaró hatás. Ezen kívül szakértők további teszteket végeztek pop és komoly zenei számokkal, illetve egy drámai jelenet lejátszásával – amelyek lefedik a TV hangok széles skáláját. Itt mindössze 3 termék kapott 4-nél több pontot, 40 termék viszont legfeljebb 3 pontot ért el. A márka és az ár ebben az esetben sem irányadó.  A kép-és hangminőség alapján legfeljebb 3 pontot elért termékek között találunk 800.000 és 130.000 forintos Sony, 500.000 és 100.000 forintos Panasonic, 580.0000 és 80.000 forintos Philips, valamint 85.000 és 265.000 forintos LG készüléket is.

A TVE tesztelte a készülékek multimédia player funkcióját is, ezen belül a képfeltöltés sebességét, a képminőséget, a könyvtár struktúrát, a kép, videó és zene lejátszást USB-ről, illetve DLNA-n keresztül. Ebből szempontból kimagaslóan jól szerepeltek a termékek: 45 TV kapott 4 vagy annál több pontot.

A Smart TV funkció tesztelése során (52 termék) vizsgálták a menüt, annak elrendezését, gyorsaságát, a menüben történő navigációt és személyre szabhatóságot, illetve az elérhető applikációkat. Egy készülék sem kapott 4 vagy annál több pontot, a nagy részük 2 és 4 pont közötti értéket ért el. Miközben a gyorsaság és a személyre szabhatóság tekintetében jobb eredmények születtek, a televíziók leginkább amiatt veszítettek pontot, hogy nehézkes volt a navigáció a menüben, az applikációk kezelhetősége, és az okos telefonról történő médiamegosztás.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás