A rovat kizárólagos támogatója

Június 17-18-án, szombaton és vasárnap kezdődik a Valyo – Város és Folyó Egyesület által kezdeményezett Szabihíd projekt első felvonása. A tavalyi spontán hídfoglalás után a Valyonak köszönhetően idén négy hétvégén foglalhatják el a Szabadság hidat a budapestiek. Közösségi filmet forgatnak, fellépnek zsonglőrök és egy meglepetés koncerttel is készülnek szombatra.

Gőzerővel készül a Valyo – Város és Folyó csapata a hétvégére: június 17-én, szombaton, ugyanis ha csak vasárnap éjfélig is, de ismét birtokba vehetik a budapestiek a Szabadság hidat. A Valyo még év elején kezdett lobbizni a Fővárosnál, hogy nyáron hétvégenként zárják le a hidat, amit rengeteg szervezet, a sajtó munkatársai és a budapestiek egyaránt támogattak. Tarlós István főpolgármester belement, hogy négy hétvégén (június 17-18. és 24-25., valamint augusztus 5-6. és 12-13.) lezárják a forgalom elől a hidat és átadják a budapesti lakosoknak.

A Valyo ennél még tovább menne: hosszú távon a céljuk az, hogy jövőre már ne pikniket és bulikat kelljen szervezni, hanem 10 km/h-s sebességgel a villamost is felengedve, sétálóhídként adják át a Szabadság hidat minden nyári hétvégén a lakosságnak.

„Hosszú távon nem szeretnénk akadályozni a villamosközlekedést, az pedig tény, hogy történelmi lehetőség áll Budapest előtt.” – mondta el Tömör Miklós, a Valyo elnöke. – „A Duna Budapest legszebb és egyben legelhanyagoltabb természeti kincse, gyakorlatilag megközelíthetetlen. Ha idén sikere lesz a Szabihídnak és tavalyhoz hasonlóan problémamentesen lezajlik a piknik, akkor bízunk benne, hogy jövőre már sétálóhídként adja át a Főváros a lakosságnak a hidat – minden nyári hétvégén, lassítva közlekedő villamossal.” – tette hozzá.

Idén, amellett, hogy a híd különböző pontjaira bárki szervezhet programot, a Valyo is változatos repertoárral szolgál. Szombaton egy meglepetés koncerttel és éjszakai filmvetítéssel készülnek, vasárnap pedig a Csángálló zenekar koncertje mellett egész nap az INspirál Cirkuszközpont szórakoztatja majd látványos bemutatókkal a hídon üldögélőket. A programok mellett közösségi filmet is forgat a Valyo: arra kérnek mindenkit, aki a hídon lesz valamelyik hétvégén, hogy a telefonjával vagy bármilyen kamerával forgasson hosszabb-rövidebb videókat és azt küldje el a szabihidfilm@gmail.com e-mail címre. A beküldött videókból elkészült film exkluzív bemutatójára pedig természetesen minden felvételt készítőt meghívnak majd.

A szervezők mindenkit figyelmeztetnek, hogy készüljön fel a napsütésre és hozzon magával enni- és innivalót is. A híd takarítását a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., míg a vécézési lehetőséget a Fővárosi Csatornázási Művek biztosítja. Tavalyhoz hasonlóan a Budapesti Közlekedési Központ idén is elhelyez egy rácsot a híd ívén, hogy a megengedettnél ne tudjanak feljebb mászni a kalandra vágyó piknikezők. Ez utóbbira, valamint az általános rendre is ügyelni fognak a Valyo önkéntesei, akik „hídmester”-ként megkülönböztető jelzéssel járják majd a hidat.

A Szabihídon árusítás nem lesz, viszont adománnyal lehet támogatni a híd lezárását kilobbizó Valyo – Város és Folyó Egyesületet. Akár a helyszínen egy vállveregetéssel és köszönő szavakkal, akár az adománypultnál kitűzőért vagy lemosható, Szabihidas tetoválásért cserébe, esetleg utalva a Szabihíd Magnet Bankos, 16200151-18536955-ös számlaszámára.

A Szabihíd Facebook oldalán (http://facebook.com/szabihid) elérhető minden további részlet, az 1. felvonás eseménye pedig ide kattintva található.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás