A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A közönséges kószapocok (vízipocok) visszatelepítésének legnagyobb programja kezdődött meg a héten az Egyesült Királyságban: 325 egyedet a northumberlandi Kielder erdőben engedtek szabadon, 350 egyedet a nyár folyamán telepítenek vissza a brit vizekbe.

A kószapocok populáció drámai hanyatlásnak indult az elmúlt évtizedekben élőhelyük csökkenése, a vízi utak szennyezése, a városiasodás és a korábban szőréért tenyésztett, de vadon engedett amerikai nyérc elszaporodása miatt. A populáció több mint 90 százaléka kipusztult az Egyesült Királyságban, ami azt eredményezte, hogy a közönséges kószapocok lett az ország leggyorsabb ütemben kihaló szárazföldi emlős faja.

A több mint 650 négyzetkilométeres Kielder-erdőségben egykoron nagyszámú vízipocok élt, az elmúlt több mint két évtizedben azonban egyetlen egyedet sem láttak a térségben – olvasható a The Guardian brit napilapban.
A kószapocok egy másik ragadozó emlősállatnak, a vidrának köszönheti visszatelepítését. A sikeres fajmentő erőfeszítések nyomán egyre szaporodó vidrapopuláció kiszorította a nyestet a térségből, a kószapocok-program szakemberei szerint utóbbi végleg eltűnt, és az erdőség biztonságossá vált a kószapockok számára.

A kószapockok fűféléket, lágyszárú növényeket és gyökereit eszi. Vízparti üregének több bejárata van, így biztosítja menekülési útvonalát a többi ragadozó elől. Ha a víz alatt üldözik őt, a közönséges kószapocok felkavarja az iszapot és üldözője szem elől veszti őt. Vadon mintegy öt hónapig él.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás