A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mtvsz.hu

Úgy tűnik, hiába nyomult a vegyipari lobbi, az Európai Parlament nem támogatta azt, hogy feloldják a növényvédő szerek közelmúltban javasolt tilalmát az ökológia célterületeken, vagyis a művelt területeken a biológia sokféleség megőrzésére kijelölt földrészleteken.

Az EU Közös Agrárpolitikájának reformja keretében bevezetett "zöldítés" részei az ökológiai célterületek. Konkrétan arról van szó, hogy a gazdáknak juttatandó közvetlen támogatások 30%-ának kifizetési alapfeltétele az, hogy a 15 hektárnál nagyobb szántóterületek 5%-át meghagyják ökológiai célterületeknek. Ezek ugaron hagyott területek, élő sövények, fák, puffer területek, téli takaró növényzettel borított területek lehetnek. Az elképzelés lényege az, hogy mentesítsük ezen területeket az intenzív mezőgazdaságtól, a növényvédő szerektől és műtrágyáktól, ezáltal teret engedve olyan életfolyamatoknak, mint a beporzás, talajképződés, természetes vízháztartás, és tápanyag-körforgás. Ezek cserébe növelik a biológiai sokféleséget, ahogy az ökológiai célterületek állatok számára – beleértve a méheket, pillangókat, szitakötőket és gilisztákat, még a kisebb madarakat – kedvezőbb táplálkozási lehetőségeket és élőhelyet biztosítanak. Eképpen az ökológiai célterületek gazdagítják az adott gazdaság teljes ökoszisztémáját, beleértve a környező tájat, és végül de nem utolsó sorban ezáltal hozzájárulnak az élelmiszer-biztonsághoz is.

Az agrobiznisz lobbistái 23 tagállam – köztük Magyarország – minisztereinek hathatós közreműködésével közel négy évvel ezelőtt azonban elérték, hogy az ökológiai célterületeken növényvédő szerek és a műtrágyák használatával lehessen gazdálkodni. Ezáltal sikerült még jobban aláásni a KAP "zöldítésének" már amúgy is jelentősen felhígított maradékát is.

Az Európa Bizottság az idei évben készített egy értékelést az ökológiai célterületek alkalmazásának első három évéről, és ezzel összhangban úgy döntött, hogy mégiscsak be kellene tiltani a növényvédő szerek használatát az ökológiai célterületeken – annak ellenére, hogy a tagállamok többsége ezt ellenezte. Május folyamán viszont az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának két tagja (Albert Dess é John Stuart Agnew) támadást indított Bizottság által javasolt tilalom ellen, és a döntés megvétózását javasolta. Május 30-i szavazásán a parlament mezőgazdasági bizottsága támogatta a vétót. Ezek után szinte mindenki arra számított, hogy az Európai Parlament plenáris ülése is a növényvédőszerek használatának tilalma ellen foglal állás, de szerencsére nem így történt. A múlt héten végül szoros szavazást követően, de növényvédőszerek tiltalmának elvetését szorgalmazó javaslat nem kapta meg a szükséges többséget (363-an támogatták a vétót, viszont a többséghez 376 szavazat lett volna szükséges).

Úgy néz ki, hogy ezúttal a biológiai sokféleség védelme győzött a vegyipari lobbival szemben, és az Európai Bizottság javaslata alapján tilos lesz a növényvédő szerek használata az ökológiai célterületeken, de valójában hosszú távon az EU Közös Agrárpolitikájának sokkal mélyebb szintű reformjára lenne szükség.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás