Hirdetés
Forrás: index.hu

Ha a jelenlegi ütemben növekszik a károsanyag-kibocsátás, akkor a századfordulóra négy emberből háromnak pusztító hőséggel kell szembenéznie. A január – május közötti globális átlaghőmérséklet a 2. legmelegebb volt az időjárási adatok feljegyzésének megkezdése óta. A jelenlegi rekordot tavaly mérték. Brutális forróság van Kaliforniában.

Idén még további hőhullámokra kell számítani. Eddig egyszer volt csak olyan meleg az év első felében az átlaghőmérséklet, mint idén, és folyamatosan nőnek az olyan napok számai, amelyeken az emberekre veszélyes a hő és a pára.

Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint Európa, a Közel-Kelet, Észak-Afrika és az Egyesült Államok bizonyos részein már májusban és júniusban is melegrekordok születtek. A pakisztáni Turbatban 54 Celsius-fokot mutattak a hőmérők május végén, ami az Ázsiában mért eddigi legmagasabb hőmérséklet.

A világrekord jelenleg 56,7 Celsius-fok, ezt 1913-ban mérték a kaliforniai Death Valleyben (Halál-völgy). „A helyzet az, hogy jelenleg egyre közelítünk ehhez a rekordhoz” – mondta egy Genfben tartott tegnapi sajtótájékoztatón Omar Baddour, a WMO meteorológusa, hozzátéve, hogy a jelenlegi adatok szerint újabb és újabb hőhullámokra lehet számítani idén a világ különböző részein. A WMO szerint a hőséggel összefüggő halálesetek egy része megelőzhető, amennyiben a hatóságok időben figyelmeztetik a lakosságot, gondoskodnak a leginkább veszélyeztetett csoportok védelméről, és felkészítik a kórházakat a páciensek számának hirtelen megnövekedésére.

A hivatalos amerikai és európai adatok szerint a január és május között mért globális átlaghőmérséklet a második legmelegebb volt az időjárási adatok feljegyzésének megkezdése óta. A jelenlegi rekordot tavaly mérték.  A manoai Hawaii Egyetem kutatói szerint nem csupán az év hátralevő részében, hanem a rákövetkező években is növekedni fog a „gyilkos” hőhullámok gyakorisága. A Nature Climate Change című folyóiratban közölt eredményeik szerint ha a jelenlegi ütemben növekszik a károsanyag-kibocsátás, akkor a századfordulóra minden négy emberből háromnak pusztító hőséggel kell szembenéznie.

Tető fehérítés a "nagy almában". A legolcsóbb védekezés.

New Yorkban például évente nagyjából ötvenre nőhet azoknak a napoknak a száma 2100-ra, amikor a nagy hőség és a páratartalom együttese meghaladja az emberi szervezet számára veszélyes küszöbértéket. Amikor a nagy hőség és a páratartalom együttese elér egy bizonyos szintet, akkor a szervezet többé nem képes lehűteni magát és elkezd túlmelegedni. A kutatók szerint az Egyesült Államok déli városaiban, ahol már most nagy a forróság, a század végére a nyári hónapok szinte állandó kísérőivé válhatnak a hőhullámok. A trópusi területeken azonban még ennél is aggasztóbb a helyzet: ezeken a vidékeken a hőmérséklet már most a küszöbérték felé közelít, és a hőség nem csupán a nyári hónapokra koncentrálódik.

Az index szerint a kutatók halálos áldozatokat követelő hőhullámokat (1949 esetet) vizsgáltak meg 1980-tól napjainkig 36 országra kiterjedően.

Az eredményeik szerint egyre nő a világ azon részeinek a száma, ahol küszöbérték feletti szintet mérnek húsz vagy annál több napon át egy évben, és ez a tendencia az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus visszaszorításával sem fog változni.

Brutális forróság van Kaliforniában.

Hőség tombol az Egyesült Államok déli és délnyugati államaiban, Kalifornia egyes vidékein 53 Celsius-fokot mérnek – írja az MTI. A leginkább Új-Mexikóban, Arizonában, Nevadában, Kaliforniában szenvednek a hőhullámtól. Az arizonai Phoenixben 50 Celsius-fokot, a nevadai Las Vegasban 45 fokot mérnek. A kaliforniai Halál Völgye nemzeti parkban 52 fok van. Az American Airlines légitársaság a hőség miatt mintegy negyven járatot törölt a phoenixi repülőtéren, ahol hétfő estére megbénult a forgalom.

A phoenixi boltokban sok helyen a kilincseket letakarják, hogy ne okozzanak égési sérüléseket. A televíziókban és rádióadásokban szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy kisgyermekeket ne vigyenek a játszóterekre, mert megéghetnek a tüzesre forrósodott játékoktól. Utah államban arra figyelmeztetik a hegymászókat és a kirándulókat, hogy a nagy hőség miatt kifejezetten veszélyes a sziklás, vagy a sivatagos vidékekre indulni.

A kaliforniai Los Angelesben Eric Garcetti polgármester hivatala bejelentette: mintegy tucat olyan helyiséget nyitnak meg a városban, ahol a légkondicionált otthonokkal nem rendelkezők hűsölhetnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás