A rovat kizárólagos támogatója

Fontos jogi győzelmet aratott múlt héten az Álló Szikla sziú indián törzs: egy szövetségi bíró döntése alapján a rezervátumuk közelében, ősi földjeiken áthaladó Dakota Access olajvezeték építési engedélye több szempontból is törvénysértő.

Miként arról már többször is beszámoltunk, több mint egy éve tiltakoznak az észak-dakotai őslakosok a Dakota Access nevű olajvezeték kiépítése ellen, amely a Standing Rock (Álló-szikla) Rezervátumban élő sziú indiánok szentföldjén haladna keresztül, érintve ősi temetkezési és kultikus helyeiket, mindeközben elszennyezné a vízbázisaikat is.  A beruházás elleni nemzetközi tiltakozás hatására Obama elnök decemberben leállíttatta az építkezést, és előírta, hogy környezeti hatásvizsgálatot kell végezni az ügyben. A kőolajvezeték megépítésében anyagilag is érdekelt új amerikai elnök, Donald Trump viszont a beiktatását követő első napokban zöld utat adott a beruházásnak. Bár február végén a helyi hatóságok kiüríttették kőolajvezeték elleni tiltakozás bázisát, az Oceti Sakowin tábort, a beruházás elleni küzdelem még nem ért véget.

A múlt héten például fontos jogi győzelmet aratott az Álló Szikla sziú indián törzs: a szövetségi bíróság ugyanis úgy döntött, hogy a Missouri folyót átszelő olajvezeték építésére a Trump-adminisztráció által sebtében kiadott engedély több szempontból is jogsértő.
A döntés szerint a hatóságok nem vették megfelelően számításba egy esetleges olajkiömlés kockázatait az indiánok halászati, vadászati jogaira és a környezeti igazságosságra nézve. Arról, hogy a törvénysértő építési engedély miatt elrendeli-e a munkálatok felfüggesztését, a bíró további hatásvizsgálatokat rendelt el, és konzultációkat helyezett kilátásba.

Dave Archambault II, az Álló Szikla sziú közösség törzsfőnöke jelentős győzelemként üdvözölte a szövetségi bíró döntését és sürgette, hogy a bíróság azonnal állíttassa le az olajvezeték építési munkálatait.

Ez a döntés jelentős fordulópont az ügyben. Eddig ugyanis az Álló Szikla sziú törzs jogait teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a Dakota Access kőolajvezeték építői, valamint a Trump-adminisztráció, s ez nem véletlenül váltott ki nemzetközi felzúdulást. A szövetségi bíróság egy olyan területen lépett közbe, ahol politikai rendszerünk eddig nem volt képes megvédeni az őslakos közösségek jogait – tette hozzá Jan Hasselman, a sziú törzs védelmét ellátó Earthjustice ügyvéde.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás