A rovat kizárólagos támogatója

Fél Celsius-fokos globális felmelegedés is elég volt ahhoz, hogy pusztító hőhullámokat és heves esőzéseket okozzon szerte a világon. Egyre gyorsabb a tengerszint emelkedése is.

A kutatók a vizsgálathoz két húszéves periódust vetettek össze: az 1960 és 1979, illetve 1991 és 2010 közti időszakot. A globális átlaghőmérséglet az utóbbiban 0,5 Celsius-fokkal (0,9 Fahrenheit-fokkal) emelkedett; a kutatók szerint ez okozza a világszerte megfigyelhető időjárási szélsőségeket.  A Föld egynegyedén a legmelegebb nyári átlaghőmérséklet máris 1 Celsius-fokkal emelkedett. A leghidegebb telek viszont 2,5 fokkal melegebbek, mint korábban. Az elnyúló hőhullámok miatt sokkal nagyobb pusztítással járnak a bozóttüzek is, amiknek ez a száraz időszak kedvez. Carl-Friedrich Schleussner, a Potsdam Intézet klímakutatója a fejlemények miatt szükség van olyan klímamodellekre, amik megjósolhatják a jövőt. De már a megfigyelési adatok alapján is bizonyítható, hogy a Föld globális átlaghőmérséklete 1 Celsius-fokkal nőtt, és hogy ennek már most láthatók a negatív hatásai. (index)

Megdöbbentő fotók: az 50 fokos hőségben olvadni kezdett Arizona

Kínai, ausztrál és amerikai kutatók új tanulmánya szerint világszerte felgyorsult a tengerek vízszintjének emelkedése 1990 óta, miközben a levegő átlaghőmérséklete is egyre emelkedik. A grönlandi jégolvadás 2014-ben a vízszint-emelkedés 25 százalékát okozta. A tengerszint éves emelkedése az 1993-as 2,2 milliméterről 2014-re 3,3 milliméterre nőtt. Ha ez az érték száz éven át nem változik, az 33 centiméteres vízszintemelkedést jelent.
Az elmúlt évszázadban 20 centimétert emelkedett a világon a tengerszint. Sok tanulmány folyamatos gyorsulást jósol erre az évszázadra, mivel az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt egyre több szárazföldi jég olvad meg. Mostanáig nehéz volt megállapítani, hogy 1990 óta gyorsult, állandó maradt vagy mérséklődött emelkedés üteme, de az új kutatás szerint a korai műholdas adatok eltúlozták a kilencvenes évek tengerszint-emelkedési ütemét, így láthatatlanná vált a mostani felgyorsulás.

A Nature Climate Change-ben megjelent tanulmány az emelkedés gyorsulását erősítette meg. A Kínai Óceánkutatási Egyetem adatai szerint a grönlandi jégolvadás 2014-ben a vízszint-emelkedés 25 százalékát okozta, míg 1993-ban még csak 5 százalékát. Az olvadás másik nagy forrása a Himalája és az Andok gleccsereinek, valamint az Antarktisz jégmezőjének olvadása. Az összhatáshoz hozzájárul a tengervíz hőtágulása is, ahogy a 4 Celsius-fokos, legkisebb térfogatáról melegedni kezd. MTI

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás