A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Több mulasztást is elkövettek Szlovákiában a Liptószentmiklós környékén ólálkodó, Ingrid becenevű medve ügyében a helyi hatóságok – állapította meg egy munkacsoport, amelyet Sólymos László környezetvédelmi miniszter hozott létre a két bocsot nevelő anyamedve június elején történt kilövése körülményeinek tisztázására.

A miniszter közölte, hogy rendszeresen érdeklődik a medve két életben maradt kölykének hogyléte felől és lépéseket tesz annak érdekében, hogy Szlovákiában maradhassanak. Korábban elterjedt a hír, hogy magyarországi medvepark érdeklődik irántuk, de ez nem igazolódott – írja az Új Szó című pozsonyi lap. A hattagú munkacsoport a minisztérium, a TANAP Állami Erdők, a tudományos élet és a szolgáltatói szektor képviselőiből állt. Áttanulmányozták a rendelkezésre álló dokumentációt, a tanúvallomásokat és a hozzáférhető videofelvételeket.
A vizsgálat több mulasztást és hiányosságot tárt fel, elhibázott lépés volt például az anyaállat elengedése azután, hogy elvették tőle a bocsokat, hiszen feltételezhető volt, hogy visszatér majd a helyszínre keresni őket. A beavatkozásnál nem volt jelen állatorvos, és az illetékesek nem tájékoztatták megfelelően a nyilvánosságot. Ugyanakkor a csoport azt is megállapította, hogy az anyamedve viselkedése veszélyt jelentett a környezetére, ezért szóba sem jöhetett, hogy a lakott terület közelében maradjon.

A munkacsoport ajánlásokat fogalmazott meg, melyek segíthetnek elkerülni a hasonló helyzeteket. Javasolta például, hogy az érintett területeken jobban biztosítsák a szeméttárolókat, oldják meg a barnamedvék etetését, illetve tájékoztassák a önkormányzatokat és a nagyközönséget, hogyan lehet csökkenteni a medvével való találkozás kockázatát, és mi a teendő, ha az mégis megtörténik. Ez utóbbival kapcsolatban a miniszter utasította a környezetvédelmi felügyeletet egy polgármestereknek és vállalkozóknak, főleg szállásadóknak és gazdáknak szánt kézikönyv kidolgozására.

A nemzetközileg is elhíresült szelíd anyamedve pár éve tünedezett fel a Magas-Tátra lábánál fekvő településeken, legutóbb május 5-én keltett nagy feltűnést, amikor Ótátrafüreden bocsaival együtt felmászott egy magas fára, amelyről semmilyen eszközzel nem tudták lecsalogatni, végül önként jött le hosszú idő elteltével. A májusi fafoglalás után az embereket kedvelő anyamedve újra és újra feltűnt különböző falvakban, és Ingrid néven attrakcióvá vált a média és a turisták számára. Június elején azonban Kokava (Liptovská Kokava) településen lelőtték, a polgármester szerint azért, mert rátámadt a vadászokra és a rendőrökre, akik el akarták kergetni a faluból.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás