A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A világ legnagyobb, száz megawattos teljesítményű hálózati akkumulátorárának leszállítására írt alá szerződést Ausztráliában a leginkább elektromos autóiról ismert Tesla Inc. A tervek szerint a rekordméretű akkumulátor egy dél-ausztráliai szélerőműparkhoz kapcsolódna, vagyis kiegyenlítené az egyenetlen, időjárástól függő termelést. Az akkumulátor 30.000 háztartás világítását biztosítja.

A nem mindennapi eszköz szállítását ráadásul nem mindennapi feltételekkel vállalta a tiszta energia mellett elkötelezett cég. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója már korábban bejelentette, hogy mindössze száznapos határidővel vállalták a megbízást, és ingyen telepítik az akkumulátort, ha ez nem sikerül. Tegnap a dél-ausztráliai Adelaide-ben a Reuters tudósítása szerint megerősítette, hogy időben elkészülnek, hiszen akár 50 millió dollárba vagy többe is kerülhet a cégnek, ha elbuknak. 

Dél-Ausztrália három éve döntött úgy, hogy leállítja a széntüzelésű erőműveket, és a szövetségi állam teljes ellátását nap-, szél- és gázenergiára alapozza. Különösen a szélerőművekre építettek, amelynek részaránya 40 százalék. A környezetvédők lelkesen üdvözölték a lépést, de a megvalósítás nem volt egyszerű, hiszen nem léteznek megfelelő módszerek az energia tárolására: tavaly szeptemberben 1,7 millió ember maradt áram nélkül, sokan két hétre, amikor a hálózat túlterhelődött és összeomlott.

A lítium-ion akkumulátorra alapozott rendszer 100 megawatt energiát lesz képes tárolni, ami elegendő 30 ezer háztartás ellátására. Dél-Ausztrália szövetségi állam fővárosától, Adelaide-től 230 kilométerre északra, Jamestown városban állítják fel és kötik össze a közeli Hornsdale szélerőműparkjával, melyet a a Neoen francia csoport működtet.

„Az elektromos energia költséghatékony tárolása az egyetlen probléma, amely visszatart minket a szél- és napenergiára történő teljes átállástól” – mondta Ian Lowe, az ausztrál Griffith Egyetem professzora. A Tesla projektje egy kísérlet arra, hogyan lehet nagy léptékben megoldani a villamos energia tárolását. A cég már elkezdte gyártani a kisebb, egy-egy háztartás számára megfelelő méretű energiatárolóit, de ilyen nagy teljesítménnyel még ők sem kísérleteztek. Az ipari méretű energiatárolással számos cég kísérletezik, és a Reuters szerint most mind arra várnak, képes lesz-e a Tesla időben megépíteni az óriásakkumulátort.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás