A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Holland kutatók bemutatták egy óriási úszó sziget modelljét, amelyen két évtizeden belül akár lakóépületeknek, kikötőknek, farmoknak, parkoknak biztosíthatnak teret.

A 87 különböző méretű úszó háromszögből épülő hatalmas, flexibilis szigethez betont vagy vasat használnának, területe három négyzetkilométer lenne, amely így a legnagyobb ilyen építmény lenne – közölte Olaf Waals, a holland tengerkutató intézet (MARIN) szakembere. A gátépítés, a homok kiszivattyúzása nem a leghatékonyabb megoldás a tengerek mostani magas vízszintjére, a városok túlnépesedésére és az egyre élénkebb tengeri tevékenységekre – hangoztatta Waals, utalva a jelenleg használatos technológiákra.

Az úszó kikötők és városok újszerű alternatívák lehetnek, amelyek jól illenek Hollandia tengeri hagyományaihoz – tette hozzá. A 6X8 méteres fából és polisztirénből készült modellt egy hatalmas víztartályban helyezték el, ahol a szakemberek szimulálták a szelet, a hullámokat, a viharokat, hogy bemutassák elképzelésüket néhány lehetséges befektetőnek.

Bas Bichner, a MARIN igazgatója szerint tárgyalásokat folytatnak az Amszterdamhoz közeli túlnépesedett Haarlemmermeer önkormányzatával és a Lelystad repülőtérrel egy ilyen projektről, amelyről elismerik, hogy még csak igen korai szakaszban van.

A szigetet a tengerfenékhez és a parthoz rögzítenék.

Még teszteket kell végezni arról, hogyan állná ki az építmény az időjárást, az apály-dagály jelenséget, hogyan lehet önellátó energiából és más forrásokból, miként hat az építmény a tenger élővilágára és mennyibe kerül megvalósítása.
A más európai kutatók együttműködésével folyó Space at Sea program 1,6 millió euró támogatást kapott az Európai Uniótól, hogy három éven át tanulmányozzák egy ilyen sziget felhasználásának különféle lehetőségeit, alga- vagy haltenyésztő-telepek létrehozásától városok, kikötők életre hívásáig. „Technikailag 10-20 éven belül megvalósítható” – hangoztatta Waals,

A MARIN kutatói szerint az ilyen megoldások részét képeznék egy „kék jövőnek”, amely keresi a Földet 70 százalékban borító óceánok és tengerek felhasználásának fenntartható és hosszú távú módozatait. „Hollandiának vissza kell fordulni a víz felé. Ebben a harcban mi mindig úttörők voltunk” – mondta Buchner.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás