Hirdetés

Mindig a jogszabályok alapján jár el a Levegő Munkacsoport, ezért most a törvényi előírásoknak megfelelően regisztrálta magát mint „külföldről támogatott szervezet”, mivel a 2017. évi külföldről származó bevételei már meghaladták a 7,2 millió forintot. Ugyanakkor a civileket megbélyegző törvényt alkotmányellenesnek és nemzetközi szerződésekkel ellentétesnek tartja, és bízik abban, hogy azt az Alkotmánybíróság hatályon kívül fogja helyezni.

A Levegő Munkacsoport 1988-as alapítása óta következetesen küzd a környezetszennyezés, elsősorban a légszennyezés ellen a magyar emberek egészsége védelmében. Békés, politikamentes, közhasznú tevékenységét a legtöbb esetben éppen az állami szervek helyett látja el, vagy azért küzd – esetenként sikerrel, de a legtöbbször sajnos sikertelenül –, hogy az állam megtegyen alapvető intézkedéseket a lakosságot fenyegető környezeti kockázatok ellen. Korábban erre a tevékenységre hazai állami források is jutottak, ám az utóbbi években ezek szinte teljesen elapadtak (a szervezet tavalyi 43 millió forint bevételéből mindössze 990 ezer forintot tettek ki).

Ennek tükrében a Levegő Munkacsoport megütközéssel figyeli a civil szervezetekkel szembeni hecckampányt és az új jogszabályt, amelynek alapján „külföldről támogatott szervezetként” kell külön regisztrálnia, és ezt a „titulust” a honlapján és a kiadványaiban feltüntetnie. A Levegő Munkacsoport a jogszabályt és annak célját álságosnak és károsnak tartja, de büszkén viseli a rásütött bélyeget. Büszke önmagára, hogy a kormány közönye, sőt sok esetben ellenállása mellett sem hagyott fel a levegőminőség javítására irányuló tevékenységével, hiszen tudatában van annak, hogy a légszennyezés miatt évente több mint tizennégyezer magyar ember hal meg idő előtt, és több mint egymillió megbetegedés történik. Büszkén vállalja a megbélyegzést a hazai és külföldi támogatói nevében is, akik a magyar kormány helyett áldoznak pénzt arra, hogy Magyarország környezeti állapota és a magyar emberek egészsége javuljon- közölte a szervezet honlapján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás