A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Feltehetőn megolvadt nukleáris fűtőanyagot talált az egyik robot a hat éve szerencsétlenül járt fukusimai atomerőmű hármas reaktorának vizsgálatakor- közölte az erőművet üzemeltető TEPCO vállalat. Az atomenergia az emberiség öngyilkossága.

A harminc centiméter hosszú, tíz centiméter széles, alakjában leginkább egy holdhalhoz hasonlítható, kamerákkal és sugárzásérzékelőkkel felszerelt robotot kábeles távvezérlésse, most először egy csövön át juttatták be a reaktorház belsejébe. A víz alatti robotvizsgálat három napja alatt nagy mennyiségű megszilárdult törmeléket találtak a Fukusima I. erőmű hármas reaktorának elsődleges burkolatán belül – közölte a TEPCO illetékese, aki hozzátette, hogy a cég további elemzéseket végez a kamerák által rögzített képeken.

A vállalat szerint a képek első alkalommal utalnak nagy valószínűséggel megolvadt fűtőanyagra az erőműben a 2011. március 11-i földrengést követő cunami sújtotta kelet-japáni erőműben. Az első vizsgálat múlt vasárnap helyi idő szerint reggel ötkor kezdődött és déltájban fejeződött be, utána a robotot kiemelték a reaktortérből. A héten már két hasonló megfigyelést tartottak. A vizsgálat célja, hogy megállapítsák a megolvadt nukleáris fűtőanyag pontos elhelyezkedését a megrongálódott reaktor belsejében a jövőbeli kiemelés érdekében.

Januártól márciusig robotokkal vizsgálták az első és a második, ugyancsak megrongálódott reaktort, de különféle okok miatt ezek a kutatások nem szolgáltak kézzelfogható eredményekkel. A harmadik reaktor aljában azonban az első kettőnél több víz gyűlt össze, amellyel a baleset után hűtötték a felforrósodott nukleáris fűtőanyagot. A vízoszlop magassága meghaladja a hat métert, ezért víz alatti robottal vizsgálják az odabent uralkodó állapotokat.

A japán kormány már tavaly decemberben közölte, hogy a létesítmények lebontása és a környezet teljes sugárzásmentesítése a műveleteket lassító magas sugárzás miatt legalább negyven évig fog tartani.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás