Hirdetés

Víta nélkül fogadta el a napokban az UNESCO Világörökségi Bizottsága azt a határozatát, melyben aggályát fejezi ki a Fővárosi Közgyűlés decemberi döntése miatt. Az UNESCO arra kéri a kormányt, hogy ne engedjen világörökségi látképet romboló tornyokat a fővárosba – írta a Népszava.

Decemberben a városatyák úgy változtatták a városrendezési szabályozást, hogy lehetővé tették egy 120 méteres toronyház megépítését a XI. kerületben, a Lágymányosi-öbölnél. Korábban már többször felmerült, hogy a kormányközeli vállalkozóként ("Orbán kötélbarátja") ismert Garancsi István cége, a Property Market Zrt. által tervbe vett toronyház igencsak belelógna a kulturális világörökségként védett Duna-parti panorámába. A sokak szerint szakmailag megalapozatlan módosításáról a bizottság most hivatalosan is kimondta, hogy kedvezőtlenül hat a Budapest világörökségi városképére.

Most a bizottság arra is kérte Magyarországot, fontolja meg, "hogyan tudna a világörökség védelme előnyt élvezni ezelőtt a szabályozás előtt", illetve hogy olyan, jövőre nézve is irányadó döntést hozzon, aminek alapján máskor nem bólinthatnak rá ilyen eltúlzott beruházásra a kulturális világörökségi szempontok figyelembe vétele nélkül.

A világszervezet arra is felszólította Magyarországot, hogy 2017 végéig semmilyen hasonló nagyberuházásra ne adjon engedélyt. Addigra fejezi ugyanis be a munkáját a szintén az UNESCO égisze alatt működő műemlékvédelmi világszervezet (ICOMOS) tanácsadói csapata Magyarországon, akik felülvizsgálják az összes tervezett, vagy előkészített fővárosi nagyberuházást, az UNESCO pedig azt kéri, hogy a kormányzat vegye figyelembe az ő véleményüket.

A Lágymányosi-öbölhöz tervezett beruházás miatt pedig a világszervezet azt is javasolja, hogy a magyar fél egy külön, ICOMOS és világörökségi szakértőkből álló küldöttséget is hívjon meg Magyarországra, akik górcső alá veszik a beruházást. Az ügyben az illetékes Miniszterelnökség a Népszava megkeresésére felidézte, hogy a szóban forgó beruházás nem közvetlenül a világörökségi területen fekszik, az elmarasztaló határozatról pedig "értesítik az illetékes építési hatóságot." 


A cikkel kapcsolatban a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. az alábbi állásfoglalást küldte szerkesztőségünknek:

„A BudaPartot érintő beruházások, fejlesztések a hatályos jogszabályoknak és törvényi előírásnak megfelelően zajlanak. A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében módosult a Budapesti Fővárosi Rendezési Szabályzata, lehetővé téve egy 120 méteres magasház megvalósítását a területen. A szabályozás a világörökségre vonatkozó előírások maradéktalan betartásával született, a tervezett toronyház helyzetéből és magassági méretéből adódóan, minden jelentős budapesti nézőpontból a város táji és épített örökségéhez harmonikusan igazodik, továbbá a világörökségi terület egységes látképét nem érinti, azt nem változtatja meg. A magasépület a Főváros világörökségi zónájától több mint egy kilométeres távolságban helyezkedik el, így a javasolt 120 méter magas toronyház nem kerül vizuális konfliktusba a domborzattal, valamint illeszkedik az épületek, épületrészek kialakult dinamikájához. A magasház helyének kijelölését egy összetett (városképi, turisztikai, örökségvédelmi, közlekedési, illetve árnyékhatással kapcsolatos) szempontrendszer alakította, karakteres szimbólumként tovább erősíti az átalakuló városrész egyetemi tudásközpont, technológiai park, magas hozzáadott értéket termelő irodapark, lakó- és egyetemváros jellegét.”


Korábban már mások is ellenezték a gigantomát beruházást.  

Garancsi luxusprojektje bűzt és zajt hoz Újbudának

Garancsi luxusprojektje bűzt és zajt hoz Újbudának

Sietősen kapott zöld utat a gigantikus Garancsi-féle ingatlanfejlesztés a fővárosi Lágymányosi-öbölben. Leginkább a projekt részeként felhúzott toronyház szúrt szemet, pedig az új városrész által okozott zaj- és légszennyezés, valamint a jelentős forgalomnövekedés sokkal kézzelfoghatóbb problémát okoz majd Újbuda számára.

Másodszorra már megkapta az engedélyt a Kopaszi-gáton megvalósuló BudaPart fejlesztés a fővárosi Közgyűléstől, amelynek ehhez a Fővárosi Rendezési Szabályzat is módosítani kellett a kisebb városnegyednyi építkezés érdekében. A Garancsi István-féle Property Market által felépítendő ingatlanegyüttes egyik épülete ugyanis egy toronyház, amit ezen a területen a hatályos szabályozás nem engedett megépülni, mert itt maximum 65 méteres házak emelkedhetnek, a toronyház viszont közel kétszer ekkora, 120 méteres lenne. Csak összehasonlításképpen: a Gellérthegy 130 méter magas, a budai Várhegynél az épület magasabb lesz. A fővárosban az eddigi két legmagasabb épület, a Bazilika és az Országház, de ezeknek csak egy csúcsa nyúlik 96 méterre, nem az egész épülettömbje.

Kapcsolódó anyagok:

Akik ellenzik Garancsi gigantomán toronyházát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás