Hirdetés
greenfo/MTI

Már a 2040-es határidő előtt megpróbálkoznak Nagy-Britanniában a dízeles autók számának csökkentésével. Lehet, hogy az érintett kocsik tulajdonosai valamilyen támogatást kapnak autójuk lecseréléséhez.

Nagy-Britanniában 2040-től megtiltják a benzin- és dízelüzemű új autók, furgonok értékesítését. A most bejelentett terv része a brit kormány szélesebb körű, összesen 3 milliárd font költségvetéssel előirányzott több évtizedes környezetvédelmi programjának. Az szeretnék, ha a 2040-es évtizedtől már csak elektromos, illetve hibrid üzemű autók kerülhetnének forgalomba Nagy-Britanniában.

A brit kormány a különösen szennyezőnek tartott dízelautók számát már az átmeneti időszakban is csökkenteni kívánja. Hamarosan konzultáció kezdődik egy olyan kompenzációs rendszer esetleges kidolgozásáról, amelynek alapján a dízelüzemű autók tulajdonosai költségvetési vagy önkormányzati támogatást kapnának járműveik lecseréléséhez. Ez a program már 2020-tól elkezdődne – ha a kormány úgy dönt.

A dízelmotorral szerelt autók száma Nagy-Britanniában az elmúlt másfél évtizedben a háromszorosára emelkedett, és tavaly elérte a 10 milliót. A korábbi kormányok a dízelüzemanyag adójának csökkentésével még ösztönözték az ilyen járművek vásárlását az alacsonyabb fogyasztás és a kisebb széndioxid-kibocsátás miatt, de az elmúlt években elvégzett vizsgálatok kimutatták: jelentősen nőtt a dízelmotorok egyéb szennyezőanyagai okozta megbetegedések és halálesetek száma a legszennyezettebb levegőjű országrészekben, köztük Londonban. A BMW nem sokkal a kormányzati tervek ismertetése előtt bejelentette, hogy 2019-től elkezdi a népszerű Mini modellek elektromos változatának gyártását Oxford mellett működő üzemében. Az elektromos motorokat Németországban gyártják majd, és onnan szállítják az angliai összeszerelő üzembe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás