Hirdetés

A São Pauló-i Egyetem Orvosbiológiai Tudományintézetének munkatársai olyan vírust fedeztek fel, amely brazíliai költözőmadarakat fenyeget.

A szakértők szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy sikerült felfedezni a 15-ös típusú paramyxovírust, amely a baromfipestist okozó 1-es típusú paramyxovírussal tartozik egy családba. Az efféle a betegségek az emberre ugyan nem veszélyesek, de a vadon élő és a házi madarak számára halálosak lehetnek- írta a 24.hu.
Luciano Matsumiya Thomazelli, a São Pauló-i Egyetem kutatója szerint aktívan monitorozzák a vándorló madarakat. A szakember kifejezetten a madár paramyxovírus 1, míg egy kollégája a madárinfluenza nyomait keresi. Végül egy két vírus által okozott koinfekciót találtunk, az egyik betegség egészen addig teljesen ismeretlen volt – mondta a kutató. A csapat 2005 óta folytat helyszíni vizsgálatokat Brazília különböző pontjain. A szakértők célja az, hogy felfedezzék a madárinfluenzához és a baromfipestishez hasonló kórokozókat a helyi madarakban és egyéb vadállatokban.

A kutatók a területre érkező új törzsek megjelenésének kockázatát is elemzik.

Az új vírust egy 2012-ben, Rio Grande do Sul államban befogott Bonaparte-partfutó mintáiban sikerült azonosítani. Annak megértéséhez, hogy a vírus pontosan mekkora kockázatot is jelent, újabb kutatásokra volt szükség. A bizonyítékok már a kórokozó kimutatásakor azt sugallták, hogy a betegség nem fenyegeti az embert. Thomazelli hozzátette, a vírus feltehetőleg dél-amerikai eredetű. A kutatók a szabványos eljárást követték a minták elemzésekor. A csapat valós idejű PCR-technikát használt, mellyel a betegségek RNS-ét és DNS-ét lehet felfedezni a mintákban. A módszerrel a szakértőknek sikerült kimutatnia a madárinfluenza jelenlétét, a másik azonosított vírus ugyanakkor nem a keresett baromfipestis volt. A csapat a minták egy részét elküldte a memphisi Szent Júdás Kutató Gyermekkórház munkatársainak, akik később szekvenálni tudták a teljes genomot. A szakértők legnagyobb meglepetésére a minta a madárinfluenza és egy egészen új kórokozó koinfekcióját tartalmazta.

A brazil földművelésügyi minisztérium laboratóriumának későbbi elemzése megerősítette az új vírus felfedezését. Az analízisből az is kiderült, hogy a betegség nem jelent fenyegetést. Ez megkönnyebbülés volt, különösen azt figyelembe véve, hogy Brazília a világ vezető fagyasztott baromfi exportőre – mondta Thomazelli. A szakember hozzátette, bármely emberre veszélyes vírus nagy gondot okozna, különösen, ha a kórokozó a baromfikban is megjelenik. Szerencsére az új betegségnél nem ez a helyzet. Bár viszonylag ritkán fedeznek fel új kórokozókat, manapság egyre többet azonosítanak a modern szekvenálási technikáknak köszönhetően. Két évvel ezelőtt még csupán a paramyxovírus 10 típusát különböztették meg, a kutatóknak most a tizenötödiket is sikerült megtalálnia- írta a 24.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás