Hirdetés

Hatalmas, 500 méter magas, 200 méteres lapátokkal rendelkező szélerőmű kifejlesztésén és megépítésén dolgozik egy 6 intézetből és egyetemből álló csoport az Egyesült Államokban. Az 50 MW-nyi tervezett csúcsteljesítmény kb.10-szerese a szokásos mai szélturbina kapacitásnak.

Összevetésül, egy tipikus szélturbina 70 méter magas, 50 méteres lapátokkal, míg a ma működő legnagyobb szélerőmű 195 méter magas, lapátjai 80 méter hosszúak. A szélkerék méretei miatt a munka rendkívüli kihívást jelent a fejlesztőknek, azonban a projekt ambíciói is nagyok. A lapátok méretének növelésével a hasznosítható szélenergia mennyisége is emelkedik, ami a költséghatékonyságot is rendkívül kedvezően befolyásolja. A fejlesztés révén az offshore szélerőművek teljes élettartam költsége 50 százalékkal csökkenhet 2025-ig a fejlesztői remények szerint.
 

A University of Virginia kutatói vezetésével folyó projekt 2015-ben több mint 3,5 millió dolláros állami támogatást is kapott a szövetségi energiaügyi minisztériumtól (Department of Energy; DOE), illetve annak kutatás-fejlesztési projektekért felelős hivatalától. A projekt (Segmented Ultralight Morphing Rotor; SUMR) a lapátok, a turbinastruktúra és az irányító rendszer tervezésénél jár. A lapátok könnyebbek lesznek, mint bármelyik korábbi lapát; emellett a turbina "törzse" is eltér majd a megszokottól, és nem csak a méreteket tekintve: A tervezők a pálmafák mintáján egyfajta flexibilitással alkotják meg a vázat, hogy az bizonyos keretek között alkalmazkodhasson a szél irányához és erejéhez is. A szélerőműveket a parttól legalább 80 kilométerre helyeznék el, ahol a szél általában erősebben és tartósabban fúj, és ahol a vándormadarak útvonalai is elkerülik.

Szélerőmű-szörnyet épít az USA – A mostani világelső is eltörpül majd mellette Forrás: SUMR

A tesztelés először egy kétméteres fesztávolságú minimodellel kezdődik meg idén nyáron, majd jövő nyáron már 20 méteres lapátokkal is kipróbálhatják a koncepciót. A Globális Szélenergia Tanács (GWEC) szerint világszerte összességében 14 ezer MW offshore szélenergia kapacitás van kiépítve 14 országban. Ezzel együtt az Egyesült Államokban továbbra is gyerekcipőben jár az ágazat. Hihetetlenül hangzik, de az ország első offshore szélfarmja csak 2016 végén állt üzembe- írta a portfolio.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás