A rovat kizárólagos támogatója

Különös eligazítást kaptak az USA Mezőgazdasági Minisztériumának munkatársai Donald Trump elnöki beiktatását követően – a hivatal alkalmazottai küldött emailban azt ajánlja a minisztérium alkalmazottainak, hogy kerüljék a “klímaváltozás” terminus alkalmazását, ehelyett a “szélsőséges időjárás” kifejezést használják, de emellett egy komplett listát tartalmaz az elkerülendő és a helyettük használható kifejezésekről.

A The Guardian által megszerzett levelezés szerint a tengerentúli agrártárca Natural Resources Conservation Service nevű egységének (NRCS; a mezőgazdasági termelésbe bevont földek megőrzését felügyeli) alkalmazottai egy egész listát kaptak az elkerülendő és a helyettük használható kifejezésekről. Ezek szerint a "klímaváltozás" kifejezés az olyan szószerkezetekben sem kívánatos, mint például a "klímaváltozáshoz való alkalmazkodás" – a levél ehelyett a "szélsőséges időjárással szembeni ellenállóképesség" kifejezést ajánlja.

A levél írója, Bianca Moebius-Clune, a talajegészségi egység igazgatója szintén nem ajánlja az "üvegházgáz-kibocsátás csökkentés" kifejezés használatát sem. A levél, amely a szén melletti érvelést is tartalmaz, igyekszik bagatelizálni a klímaváltozás problémáját.

Az új nyelvhasználat mellett a hivatal érdemi szakmai munkája nem változik, csak az, ahogyan beszélünk róla- írta Moebius-Clune. Szavai szerint az agrárminisztérium egy munkatársa tanácsolta az azonnali változtatásokat. Ennek teljesen ellentmondott az NRCS egy másik, a lap által névtelenül idézett tisztviselője, aki szerint a hivatal sosem kapott olyan iránymutatást a mezőgazdasági minisztériumtól vagy máshonnan a kormányból, hogy módosítsa a klímaváltozásra vagy bármi másra vonatkozó kommunikációját.

Egy másik, január 24-i keltezésű levélben Jimmy Bramblett, az NRCS helyettes vezetője már figyelmeztetett, az új adminisztráció egyik prioritása nincs összhangban a korábbiéval, nevezetesen a klímaváltozás témájában. Bramblett meglehetősen óvatosan fogalmazva azt írja vélhetően az alsóvezetőknek címzett levelében: a prioritások megváltozását tegyék világossá az alkalmazottak számára is.

Az alkalmazottak azonban a jelek szerint nehezen akarták elhinni, hogy 2017-ben az Egyesült Államokban gyakorlatilag feketelistázzák a tudományos élet által evidenciának tartott klímaváltozásra közvetlenül utaló szavakat. Erről tanúskodik a témában folyó későbbi levélváltás, amelyben egyebek mellett a használható terminusokról, vagy éppen arról érdeklődnek az alkalmazottak, hogy hogyan kellene kezelniük azokat a külső eredetű szakmai anyagokat, amelyekben szerepel a "klímaváltozás" szó.

A portfolio szerint az egyik alkalmazott azt írta: inkább szeretnénk megtartani a nyelvet olyannak, amilyen; emellett a munkájuk tudományos integritásának megőrzését sürgette.

A Trump adminisztrációnak nem ez az első problémás esete a klímaváltozással.

Az elnök a Fehér Ház és a Belügyminisztérium honlapjairól hivatalba lépését követően nem sokkal eltávolíttatta a klímaváltozás veszélyeivel kapcsolatos utalásokat, ahogyan az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) pedig teljes, klímaváltozásról szóló honlapját törölte. Donald Trump klímaügyi érzéketlensége számos más módon megnyilatkozott már: a Párizsi Klímaegyezményből történő kilépése mellett több, az elődje, Barck Obama által a környezet és a légkör védelme érdekében hozott szabályozást visszavont, az EPA és az energiaügyi minisztérium élére pedig egyaránt a fosszilis iparággal bensőséges viszonyt ápoló embereket nevezett ki, akik több meglepő megnyilatkozásuk alapján, szemben a nemzetközi tudományos közösség, de összhangban Trump álláspontjával, nem "hisznek" az emberi tevékenységgel összefüggő klímaváltozásban vagy tudatosan tagadják annak létezését.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás