A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Amerikai kutatók új tanulmánya megerősítette, hogy a kelet-antarktiszi jégtakaró központi magja akkor is stabil marad, ha a nyugat-antarktiszi jégtakaró elolvad. Az Indianai Egyetem és az Indianapolisi Pardue Egyetem (IUPUI) kutatónak felfedezései azért jelentősek, mert egyes előrejelzések szerint a globális felmelegedés miatt a nyugat-antarktiszi jégtakaró gyorsan olvadhat.

Ha a nyugatinál tízszer nagyobb kelet-antarktiszi jégtakaró teljesen elolvadna, a tengerek szintje világszerte 6,6 méterrel emelkedne – mondta Kathy Licht, az IUPUI földtudományi tanszékének docense, aki a Transzantraktiszi-hegységben méréseket végző kutatócsoportot vezette. A kelet-antarktiszi jégtakarót régóta viszonylag stabilnak tartják, mivel a jégmező nagy része a tengerszint fölött lévő kőzettalapzaton terül el, és emiatt kevésbé sérülékeny az időjárás viszontagságai miatt.

Közelmúltbeli tanulmányok azonban jelentős kiterjedésű vizet mutattak ki alatta, és az olvadás nagyobb lehetőségét jelezték a partjait mosó tengervíz miatt. A nyugat-antarktiszi jégmező ezzel szemben tenger alapú, talapzatának nagy része a tengerszint alatt van, ezért jobban kitett a tengerszint és az óceánok hőmérsékletében bekövetkező változásoknak. A kelet-antarktiszi jégmező stabilitását megerősítő bizonyítékot a kutatócsoport a Déli-sarktól 640 kilométerre 2100 méter magasságban találta meg a sarki fennsík szélén, amelynek jégtakarajó szinte az egész Kelet-Antarktiszt beteríti.

Hogy megértsük a jégtakaró változásait, folyamatos történelmi adatokra van szükség ezekről a változásokról – magyarázta Licht. A kutatócsoport fúrásai során üledék- és kőzetrétegeket talált, amelyek az idők során rakódtak egymásra, és amelyek a jégtakaró mozgásáról árulkodnak, tükrözik a klímaváltozás hatását. Kihívás volt megtalálni ezeket a "feljegyzéseket", mivel a mozgó gleccserek megsemmisíthetik azokat – tette hozzá. Adataink alátámasztják azokat a modelleket, amelyek szerint a kelet-antarktiszi jégtarakó még akkor sem fog nagyon változni, ha a nyugati elolvad. Ezen modellek szerint még ha a keleti jégtakaró pereme vissza is húzódik, magja stabil marad – hangoztatta Licht. A kutatók tanulmányukat a Geology nevű tudományos folyóiratban ismertették. 

Befékezett az Antarktiszról leszakadt hatalmas jégtömb

Befékezett az Antarktiszról leszakadt hatalmas jégtömb

Nem mozdul mostani helyéről az Antarktiszról levált hatalmas jégtömb. A hatezer négyzetkilométer kiterjedésű A68 július közepén szakadt le a Larsen C selfjégről, majd öt kilométerre távolodott tőle.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás