A rovat kizárólagos támogatója

A Budakeszi Vadaspark 1979-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Alapítója célja, hogy természetes élőhelyükön mutassa be 60 faj 200 egyedét, az Európában őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot. A vadaspark az elmúlt egy évtizedben gyökeres változáson ment keresztül. Éjjeli bagolyként a Budakeszi Vadasparkban.

2015-ben vehette birtokba a közönség a Makk Kuckó tematikus játszóteret, 2016-ban létrejött a Budakeszi Kalandpark Tanösvénye. Az Ozone Tv ma esti Egyenlítő c. műsorának vendége, Szabó Péter a Budakeszi Vadaspark ügyvezető igazgatója elmondta a vadaspark egyik legnagyobb érdekessége az Éjszakai kalandtúra, amely során a látogatók szakvezető kíséretében bepillantást nyerhetnek a Budakeszi Vadaspark záróra utáni életébe.

A vadasparkban lakó állatok némelyike éjszakai életmódot folytat, így mikor a nap lenyugszik, ők akkor kezdik a napi rutint: esznek, isznak, játszanak, rohangálnak, fára másznak, vadásznak, vagy éppen aktív társadalmi életet élnek. Az éjszakát a máskor nem hallható zajok, neszezések, kaparások, horkantások, huhogások és szárnysuhogások teszik még különlegesebbé.
 

A vadasparkban található egy kalandpark is, ahol erdei környezetben, öt különböző nehézségű pályán próbálhatják ki a vendégek a tudásukat és bátorságukat. 2017-ben rengeteg állattal bővült a Budakeszi Vadaspark, márciusban például 7 kiskecske született. Szintén márciusban két barnamedve, Romulus és Tibor érkezett a Vadasparkba. A két új barnamedvéje összeszokott, játékos pároshoz méltón vette birtokába a külön az ő számukra megújított medvekifutót. Majd júliusban a vadaspark szarvas állománya új lakókkal bővült, így tovább erősödött a vadasparkban látható szarvasfajták sokszínűsége. A Dybowski szikaszarvas tehén egy csöppnyi borjúval örvendeztette meg a gondozókat és a látogatókat, míg ezzel szinte egy időben dám- és gímszarvas szaporulattal is gazdagabb lett az állomány.

Állatkertek Éjszakája 2017 Éjjeli bagolyként a Budakeszi Vadasparkban

A Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat természetes élőhelyükön bemutató, tavaly az év ökoturisztikai létesítményei között díjazott Budakeszi Vadaspark idén is különleges programokkal és aktivitásokkal várja az Állatkertek Éjszakája résztvevőit. A Budakeszi Vadaspark pénztára 23.00 órakor zár, a vadasparkot legkésőbb éjfélig kell elhagyni.

A Budakeszire látogató érdeklődők 2017. augusztus 25-én, pénteken, szakvezetéssel egybekötött éjszakai kiránduláson vehetnek részt: a napnyugta után induló „Éjszakai élet” túrákon mindenki betekintést nyerhet az éjjeli állatok titkos és kalandos életébe, akiknek csak azután kezdődik az igazán aktív napszakaszuk, miután mi, emberek, már nyugovóra hajtottuk fejünket. Az óránként induló szakvezetés során a szakemberek lerántják a leplet a vadasparkban élő „éjjeli legények” életmódjáról, szokásairól és viselkedéséről. A résztvevők számára ekkor is garantált a játszva tanulás, a szórakoztató ismeretterjesztés és az állatok csodálkozó, a sötétben fénypárként világító szemei. A szakvezetés mellett óránként kipróbálható lesz a külön az Állatkertek Éjszakájára készített „Vakkaraván” ügyességi pálya, amit végigjárva mindenki felfedezheti az éjszakai erdő kincseit. A szakvezetésen és az ügyességi játékon kívül pedig még interaktív játszópult is várja a látogatókat: a vállalkozó szelleműek a főbejárattal szemben tehetik próbára érzékszerveiket, hogy a saját bőrükön tapasztalhassák meg egyes állatok „éjszakai üzemmódját”.

Mindeközben a Pangea Egyesület az éjszakai állatvilág érdekességeiről tart interaktív előadásokat, valamint a környéken élő éjszakai rovarvilág feltérképezésére fénycsapdákat is kihelyeznek. A Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Tropicariumba az intézményenkénti külön jegy mellett mindhárom helyszínre érvényes kombinált jegy is váltható. A fővárosi kombinált jegy ára 4000 Ft, 14 éven aluli gyermekeknek 3000 Ft. Aki az este folyamán nem tudja mindhárom helyszínt felkeresni, a jegyeket a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba másnap, illetve harmadnap, azaz szombaton és vasárnap is felhasználhatja!

Az Állatkertek Éjszakája 2017 részletes programja a Budakeszi Vadasparkban:
19:15 – „Éjszakai élet” szakvezetés
19:30 – Vakkaraván
20:15 – „Éjszakai élet” szakvezetés
20:30 – Vakkaraván
21:15 – „Éjszakai élet” szakvezetés
21:30 – Vakkaraván
22:15 – „Éjszakai élet” szakvezetés
22:30 – Vakkaraván

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás