A rovat kizárólagos támogatója

Minden ízében környezettudatos mintaparkkal került be egy dunántúli nagyközség, Cserszegtomaj, Európa legjobbjai közé. Egy park, amiben minden a környezetvédelemről, a környezet tiszteletéről és szeretetéről szól. Szeptember elején kiderül, nyernek-e.

Szeptember másodikán mutatják be a cserszegtomaji Barlang utcában található 2500 m2-es mintaparkot egy neves európai verseny, a European Award for Ecological Gardening 2017 pályázat döntősei között Berlinben. A díjra kimagasló ökológiai kertészeti teljesítmények pályázhattak, a cserszegtomajiak a közösségi kert kategóriában kerültek be az első tízbe.

A 2013-ban átadott – és azóta a helyi emberek és a kirándulók által igencsak kedvelt – park csomó elemében és a mögötte meghúzódó gondolatiságban is környezettudatos ABC-nk köszön vissza. Például amit csak lehetett, újrahasznosítottak, a környékről szállították az építőanyagokat, őshonos növényekkel ültették be a parkot, zöldtetőt alkalmaztak; egyszóval a park ökológiai lábnyoma nagyon alacsony. „A park legfenntarthatóbb eleme az alázat, amivel a természet folyamatait megérteni akartuk, nem pedig uralni és irányítani. Így a természet ingyenes ökológiai szolgáltatásai tárulnak fel a park használóinak” – foglalja össze a Greenfónak legfőbb irányelvüket Vincze Tamás, a parkot tervező és kivitelező cég, a szintén cserszegtomaji Magnolia Art Kertépítő Kft. vezetője.

Magyarországi fenntartható park Európa legjobbjai között Magyarországi fenntartható park Európa legjobbjai között
A képre kattintva galéria nyílik.

Hogy pontosan miről is van szó, kiderül abból a hat nagy témakörből, amit a tervezés – és a kivitelezés – során szem előtt tartottak. Íme a tervező-kivitelező összefoglalója:

1. „Nem hoztunk és nem vittünk el egy talicska talajt sem, a meglévőből építettünk dombokat, amfiteátrumot; de főleg vigyáztunk rá, nem szennyeztük, nem tömörítettük, mert mégiscsak ez hordozza az életet (mivel a talaj maga is egy élőlény).

2. A vizet helyben tartottuk, összegyűjtöttük és nem elvezettük. A burkolatok vízáteresztők.

3. Megnéztük a környező növénytársulásokat, hogy milyen növények élnek a leendő park közvetlen környezetében, és innen vettük az ötletet, azokhoz hasonló őshonos növényeket telepítettünk, amik bírják a helyi talajt és a csapadékviszonyokat. A park növényei így ökológiai folyosóként, nem pedig elszigetelten élnek a parkban. Ezért nem 60-80 növényfajban, hanem növénytársulásokban gondolkodtunk.

4. Újrahasznosítottuk a nagyközség útjainak útkátyúzásaiból származó betont és aszfaltot. Ezt ledaráltuk és mindössze kétszáz métert szállítottuk, így nem kellett a szomszéd bányából, 15 kilométerről vásárolni, plusz a szemetet is újra tudtuk így hasznosítani a parkban. Az amfiteátrum helyi bontott homokkőből épült, amihez a szomszédos iskolába járó gyerekek tervezték a padlóra a mintát (és helyi burkoló szaki fektette le). Egyéb anyagot sem szállítottunk 50 kilométernél távolabbról.

5. A kerékpárbeállót és a kisházat részben varjúhájjal és kövirózsával fedett zöldtetővel borítottuk: ez nemcsak megtartja a vizet, hanem jó leszállópálya a katicákak és a lepkéknek. A zöldtető télen szigetel, nyáron hűt.

6. Azt is meg kellett értenünk a tervezésnél, hogy kik és mire szeretnék használni a parkot; hogy milyen hatása lehet majd a közösségre. Ezért is zajlott közösségi tervezés az iskolával, lakossági fórum és közösségi ültetés – hogy minél inkább bevonjuk a közösségeket – ami sikerült is. A szomszédos óvoda és iskola rendszeresen tart itt torna- és biológia órákat, a kisgyerekes anyukák itt sétálnak a gyerekeikkel, a bringások megpihennek stb.”

A parkot a Cserszegtomaj zölden gondolkodik nevű projekt keretében építették, folyamatos párbeszédben a helyi lakosokkal, az önkormányzattal és a szomszédos óvodával-iskolával. Fenntarthatósági minta – és oktató projektnek szánták, a céljuk egyebek mellett az volt, hogy a parkba látogató gyerekeket és felnőtteket érzékenyebbé tegyék a fenntartható szemlélet, a tudatosabb életmód iránt; plusz, hogy olyan zöld ötleteket és inspirációkat adjanak, melyeket aztán saját otthonában bárki megvalósíthat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás