A rovat kizárólagos támogatója

Lázár János szerint az atomerőmű és a napenergia közelebb viheti Magyarországot ahhoz, hogy ne kelljen áramot vásárolnia külföldről, így garantálhatja az ország áramellátásának függetlenségét. Putyin is megirigyelhetné ezt a láz(ár)álmos csúsztatást.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről tegnap este Pakson, az atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó fejlesztésekről tartott lakossági fórumon beszélt.Tájékoztatása szerint jelenleg a magyar áramszükséglet 40-45 százalékát a paksi atomerőmű adja, a másik felét külföldről kell megvásárolni. Az a célunk, hogy ez utóbbi megszűnjön – mondta, hozzátéve, hogy ennek két feltétele van: a paksi atomerőmű megmaradása és a napenergia hasznosítása. Emlékeztetett arra, hogy a kormány döntött arról is, hogy a következő években jelentős naperőmű-kapacitás épül Magyarországon.

Lázár János azt mondta, a 2018 és 2022 között tervezett, 3000-3500 milliárd forintos, atomerőművi kapacitás-fenntartó beruházás mellett 500 milliárd forintnyi infrastrukturális beruházás valósul majd meg "kerítésen kívül", a 40-50 települést magában foglaló térségben. A fejlesztések között említette lakónegyedek, szolgáltatóközpontok építését, a régió úthálózatának felújítását és a kalocsai Duna-híd megépítését. A Paks II. projekt nemcsak Tolna és Bács-Kiskun, hanem Baranya és Somogy megyében is érezteti majd hatását – jegyezte meg.

A miniszter a 2018-as országgyűlési választásra utalva többször kijelentette: nincs lefutott választás. "A legfontosabb feladatunk, hogy minden vidéki fiatal számára a helyben boldogulás lehetőségét meg tudjuk teremteni" – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy az atomerőmű megadja a lehetőséget a fiatalok számára, hogy Pakson tudjanak maradni. Kijelentette azt is: a kormány kész arra, hogy a megyeszékhelyekhez hasonlóan külön megállapodást kössön a paksi önkormányzattal a városban tervezett fejlesztésekről.

Lázár János a Csengey Dénes Kulturális Központban jelenlévő mintegy háromszáz ember előtt a vasárnapi paksi időközi polgármester-választásra utalva támogatásáról biztosította a Fidesz-KDNP jelöltjét, a színpadon mellette ülő Szabó Péter alpolgármestert. Kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi paksi atomerőmű és a Paks II projekt között előmeneteli rendszert dolgoznak ki, "karrierhidat" építenek, minden atomerőmű-dolgozó tudni fogja, milyen munkakörben számítanak rá.

A fórumon Kanász Nagy Máté, az LMP szóvivője többek között azt kérdezte, hogy "miért nem kérdezték meg a magyar embereket az ország meghatározó beruházásáról", illetve hogy "miért reklámozzák Paks II-t súlyos milliárdokkal". Lázár az előbbi felvetésre úgy reagált: a magyar országgyűlés képviselői, köztük az LMP képviselői is részt vettek a Paks II-vel kapcsolatos szerződésekről szóló parlamenti vitákban, "az emberek képviselőiken keresztül döntöttek a beruházásról". Az LMP azzal kampányolt 2014-ben, hogy ne épüljön atomerőmű. "Hányan szavaztak önökre? Ez volt a népszavazás" – jegyezte meg a miniszter.

Mittler István, az MVM Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója a második kérdésre közölte: a társaság reklámra és támogatásra tízmillió forintnál kevesebbet költött, tájékoztatásra tavaly körülbelül 80-90 millió forintot fordított. Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter mások mellett arról számolt be, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az MVM Zrt.-vel arról, hogy Pakson egy 20 megawattos és három másfél megawattos naperőmű épüljön. Az atomerőmű nem megújulóenergia-ellenes – jegyezte meg. (MTI)

A Paks2 beruházás orosz gigahitelből, orosz tervek és érdekek mentén valósul meg – így az Orbán-kormány hosszú évtizedekre eladósítja hazánkat, és kiszolgáltatja Magyarországot a putyini Oroszországnak.a hosszítávú nukleáris szerződés alapján. (pl. kiégett fűtőelemek reprocesszálása)

A tervezettnél drágább lesz Paks 2

A tervezettnél drágább lesz Paks 2

Még el sem kezdődött a Putyin által a héten megsürgetett beruházás, már látszik, hogy felejthető az aktuális költségvetés. Nemsokára aláírják az első roszatomos szerződéseket. Két cég összesen 256 milliárdos megrendelést vihet el, ha nyer. Az atomerőmű beruházások a világban általában legalább a duplájára jönnek ki, és jóval több időbe telnek a tervezettnél.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás