A denevérek átlátnak az üvegfalon

greenfo/MTI

2017. szeptember 8. 18:15

A denevérek átlátnak az üvegfalon

A denevérek ügyesen kerülik ki a természetes akadályokat gyors, éjszakai repülés közben is. A modern épületek nagy, sima üvegfelületeit viszont nem észlelik, és ez veszélyes lehet.

Stefan Greif, a Science tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője, a müncheni Max Planck Madártani Intézet tudósa szerint a kiterjedt üveg- vagy tükörfelületek vakfoltként jelennek meg a repülő emlősök radarján; gyakorlatilag akadálytalannak érzik ezt az útvonalat. A denevérek ultrahangok segítségével érzékelik az útjukba eső tárgyakat. Így találnak nappalra pihenőhelyet, és így kutatnak táplálék után. Repülés közben hangot bocsátanak ki, majd figyelnek a visszhangra, hogy elkészítsék a környék hangzó térképét. A természetes akadályok, az erdő fái visszhangozzák valamennyire a denevérkiáltást.

A függőleges, tükröződő felületek viszont becsapják őket, azt hiszik, hogy útjuk akadálytalan, így belecsapódhatnak az üvegfalakba. A függőleges felületek úgy verik vissza a hangot, hogy azt nehéz érzékelniük, ezért nő a becsapódás veszélye. – mondta Gareth Jones, a Bristoli Egyetem ultrahang-specialistája.

A repülő emlősök a természetes élőhelyükön nem találkoznak sima, függőleges felületekkel. A vízszintes, sima felületeket felismerik; a vízhez közel merészkednek, hogy ihassanak belőle. A kutatók a közönséges denevér (Myotis myotis) repülését tanulmányozták sötét alagútban: fémtáblát helyeztek el az alagútban függőlegesen és vízszintesen is, majd figyelték, mi történik. 21 állatból 19 ütközött a függőleges táblának legalább egyszer. A vízszintesnek egyik sem.

A tanulmány magyarázatot ad arra, miért találnak az épületek közelében sebesült vagy elpusztult denevéreket. Azt javasolják, az állatok vándorlási és táplálékkereső útvonalán ne építsenek ilyen felületek borította épületeket. btmn01.png A kísérletek alatt egyetlen denevér sem sérült meg. A denevérek a világ szárazföldi emlőseinek egyötödét teszik ki, a leginkább veszélyeztetett fajok közé számítanak.

A téma iránt érdeklődők további érdekességeket találnak egy részben magyar szerzőséggel (Zsebők Sándor) bíró ma megjelent Science cikkben, mely a denevérek érzékelésével foglalkozik, és felhívja a figyelmet a függőleges sima felületekre (pld ablaküvegek) mint potenciális veszélyforrásra. 

külföldi hírek a témában >>>
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés