A rovat kizárólagos támogatója

Az országjáró túrázás épp annyira amerikai mint az almáspite. Pont emiatt annyira ironikus, hogy a legújabb lakóautós innováció Németországból származik, ahol a Dethleffs nevű vállalat mutatta be új, elektromos lakóautóját. A nyílt útra tervezett, letisztult dizájnnal rendelkező járművet tetőtől talpig napelemek borítják, így nem kell attól tartani, hogy a tulajdonos nem talál időben töltő állomást.

A teljes közlekedési ipar a feje tetejére állt azzal, hogy a két legalapvetőbb dolgot – a vezetési élményt és az üzemanyagot – kivették az egyenletből. A vezetés arculatát teljesen megváltoztatják az önvezető járművek és az újratölthető technológia. A piac a mindennapi járműveken átlépve napról napra folyamatosan bővül az újabb fejlesztéseknek köszönhetően, mint amilyenek például az elektromos kamionok. Ezen kívül láthattuk az otthoni piac bővülését is, ahol a napelemeket és más zöld technológiát is gyakran alkalmaznak. A lakóautók azonban – érthető okokból – gyakran kimaradtak ebből a témakörből. Egy járműnek, ami szinonimája a hosszú utaknak (és gondolata alapvetően ellentétes a gyakori elektromos töltőállomásokkal), nyilvánvalóan nincs helye az elektromos piacon. Egészen mostanáig.

Ez nem csak egy elektromos jármű.

A népszerű RV vállalat, a Dethleffs szeptember 3.-án, a Caravan Salon Düsseldorf 2017 keretein belül állította ki „e.otthon”-át. A leleplezés pont időben történt, hogy a Volkswagen kombi kisbuszának bejelentését övező figyelmet elorozza. Egy lakóautó és minden alkotóelemének működtetéséhez jelentős mennyiségű energia szükséges. A cég a követelmények teljesítése érdekében járművük minden egyes centiméterét napelemekkel fedte be hasonlóképp az európai iskolához, melynek minden oldalát napelemek borítják. A lakóautó a vállalat Iveco Daily Electric vázára épült egy 107 lóerős elektromos motorral. A lakóautó egy töltéssel körülbelül 160 km-t tudna megtenni, ha azt nem borítanák napelemek, de borítják. A napelemek 3000 watt elektromosságot képesek szolgáltatni a jármű 228 A/h-s akkumulátorának.

E.otthon napelemekkel és csillagokkal

Az e.otthon napelem csomagja Victron Energy termékeket tartalmaz, ami napenergia töltésszabályozókat, egy áramátalakítót/töltőt AC áramhoz és a lítium elemek töltéséhez, segédberendezéseket, és egy DC-DC átalakítót telefonok laptopok és hasonlók töltéséhez. A lakóautót ezenkívül letisztult, modern dizájn jellemzi; kerek, vezeték nélküli töltőállomás; infravörös fűtőpanelek a belső padlókban, a berendezésben és a falakban; sötétedő réteggel ellátott ablakok; és egy fűtő rendszer, ami meleg napokon begyűjti a külső levegőt, és a jármű főterébe juttatja amikor beáll az éjszakai hűvösebb levegő. Emellett tartalmaz egy csillagfény kivetítő rendszert is a hálófülke ágya felett.

„A Dethleffs tudja, hogy ez sokkal többet jelent annál, minthogy egy kicsinosított karosszériát rakunk egy elektromos vázra” – nyilatkozta a greenmatters.com-nak a cég ügyvezető igazgatója, Alexander Leopold egy Victron Energy bemutatón. „Azzal, hogy teljesen elektromos meghajtást valósítunk meg, számos kihívás és lehetőség merül fel a járművel kapcsolatban. Az egyik ilyen lehetőség, hogy a járművet úgy építjük meg, hogy annak más típusú energiaforrásra ne legyen szüksége. Ez azt jelenti, hogy egy elektromos meghajtású lakóautó az összes további fedélzeti szolgáltatást is ellátja elektromos energiával például gáz felhasználása nélkül. Pont emiatt lesz nagyon fontos a napenergia termelés.” Még nem esett szó előrendelésekről vagy a jármű becsült költségeiről, de ez mindenképpen egy izgalmas lépés a helyes irányba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás